Blat din albusuri, ciocolata si fructe

Postat de Lia1 in Prajituri
4 Apr 2014 | 9754 vizualizari
Blat din albusuri, ciocolata si fructe

Inca o idee de gatit o prajitura buna si racoritoare, din albusuri ramase de la alte preparate. In plus, se impunea ca sa incep sa elimin din fructele congelate pe care inca le mai am, pentru ca deja apar cele proaspete, de sezon. Reteta am retinut-o din timeline-ul paginii FB a acestui site http://www.bucataras.ro/retete/chec-din-albusuri-cu-cirese-33644.html . Fiind o reteta mai veche, nu o stiam. Se poate prepara, desigur, si manual. Cu mixerul poti sa o duci pana la capat, inclusiv amestecarea fainii, caz in care recomand sa se puna praf de copt. Amintesc pentru posteritate ca mixerul este un Russell Hobbs ", premiu de la bucataras.ro pentru reteta anului 2013".

Ingrediente

  • masura cana=200 ml
  • 1 cana albus
  • 1 cana zahar
  • 1+1/2 cana faina
  • 50 ml ulei
  • 2 linguri praf de ciocolata (gen chocolatte)
  • 700g cirese sau visine congelate sau500g proaspete
  • optional: 1 ciocolata 90g
  • optional: 1 praf de copt

Mod de preparare

- In cazul fructelor congelate (fara samburi), le pui in sita la decongelat si scurs peste noapte. Altfel dureaza minim 6 ore. Vara cand e cald, merge mai repede.

- Pregatesti o tava mica (18x26 cm este a mea) si o acoperi cu hartie de copt, inclisiv marginile. Poti sa o cocolosesti ca sa stea in forma si pe pereti.

1. Cantaresti zaharul.

2. Bati albusul pana se intareste, la viteza maxima. La mine a durat maxim 2 minute. 

3. Adaugi tot zaharul si bati pana face mot, la viteza maxima.Inca vreo 2-3 minute dureaza. Daca bati manual, trebuie adaugat in vreo 4 etape.

5. Acum schimbi paleta de batut albusuri, cu cea pentru creme si aluaturi (nu carligul de coca). Prin "palnie" torni uleiul suvoi. Daca bati cu mixerul de mana, reduci viteza si torni in fir subtire, apoi dai la maxim.

6. Pentru mine timpul salvat este pretios, asa ca am ales sa lucrez la robot toata prajitura. Prin urmare trebuie adaugat un praf de copt in faina cantarita. Daca nu te grabesti, lasi deoparte mixerul si incorporezi faina lingura cu lingura cu miscari obligatoriu de jos in sus, ca sa nu piarda aer. Cu metoda aceasta, nu garantez ca dupa racirea blatului nu se lasa. s-ar putea sa fie bine, nu stiu. Cum am procedat eu a rezultat o prajitura coapta, crescuta si care nu s-a lasat absolut deloc.

7. La robot, prin palnie, torni suvoi faina cantarita, la viteza medie, apoi mai lasi pana la omogenizare la viteza mare cateva zeci de secunde si obtii un aluat care are consistenta celui de chec.

8. Torni 2/3 din compozitie in tava si nivelezi.

9. Acum, preincalzesti cuptorul la 180 grade.

10. Optional, poti sa adaugi si pregatesti o ciocolata: o razi fugi sau o toci. In restul de 1/3 compozitie, pui praful de ciocolata. Lasi bratul mixerului si ii pui capacul. Omogenizezi cam 10-20 secunde. Adaugi fulgii de ciocolata si procedezi la fel.

10. Torni aceasta compozitie colorata peste cea din tava, in panglici rare. Apoi, cu o furculita, misti la suprafata (nu o scufunzi pana jos) si formezi niste ape frumoase.

11.

a)-In cazul fructelor congelate, nu le mai dai prin faina (eu am dat o mica parte si au ramas albe, nu recomand), si presari 500 g pe toata suprafata. Opresti 200g.

b)-In cazul fructelor proaspete care sunt mai grele, le pui curatate de samburi intr-o punga cu zip in 2 linguri de faina si agiti punga ca sa se imbrace in faina. surplusul de faina se arunca. Le presari pe toate 500g pe suprafata blatului.

12. Introduci tava in cuptor si coci intre 35-50 de minute. Vreo 35 ar trebui sa fie suficiente daca tava e mai larga si blatul subtire si vreo 50 minute a durat la mine, eu am dorit blatul mai ridicat. 

In cazul fructelor proaspete, cu atat mai mult e bine sa fie mai degraba ridicat pentru ca vor umezi blatul, nefiind scurse de zeama ca cele congelate.

Sa va fie de folos! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Blat din albusuri, ciocolata si fructe" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Retete similare

Desert prajitura cu nuca si gem (prajitura autoexil)

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu nuca si gem (prajitura autoexil)

Blat cu albus si nuca : Albusurile cu un praf de sare le mixam bine, apoi adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea ferma. Cernem faina, cacaua si adaugam si nuca, apoi cu miscari...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu crema cu lamaie, fructe de padure si oreo

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu crema cu lamaie, fructe de padure si oreo

Blatul: Mixati 5 albusuri spuma cu un praf de sare. Restul de oua cu galbenusurile, le bateti cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Incorporati uleiul, iaurtul si vanilia. Faina o amestecati...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 04.04.2014, 21:07
Ce bun
la 04.04.2014, 21:08
Ce frumoasa prezentarea ....
la 04.04.2014, 21:09
ai niste retete minunate prezentate intr-un mare fel!
la 04.04.2014, 21:17
:- bd
la 04.04.2014, 21:18

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking