Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina

Postat de RODIMUR in Ciorbe
7 Dec 2017 | 17811 vizualizari
Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina

Borșul de sfeclă se face mai ales în post, dar cui îi place, îl poate face oricând, iar atunci, nefiind constrâns de reguli și opreliști, îi poate adăuga 1-2 linguri de smântână, ceea ce îi va da un gust deosebit. Folosită încă din antichitate ca medicament, sfecla roșie a ajuns să fie exportată cu caravanele, până în Imperiul Roman și în Grecia. Se zice că împăratul roman Tiberius, a stabilit ca triburile germanice să plătească tribut în lăzi de sfeclă roșie, în loc de pungi cu aur, știind care sunt beneficiile acesteia. Sursă importantă de oligoelemente, vitamine, potasiu și acid folic, sfecla roșie are un conținut bogat în fier, previne bolile de sânge, energizează și mineralizează organismul, tratează leucemia, cancerul de colon, bolile de ficat, de inimă și infecțiile cronice... Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 l de borș de sfeclă.

Ingrediente

  • 1 sfeclă roșie medie
  • 4 cartofi mari
  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină mică
  • 2 cepe roșii
  • 1 l borș de putină
  • ulei pentru călit ceapa
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute.

Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, la fiert, cu celelalte legume.

Sfecla se curăță, se rade pe răzătoarea mare și se pune la fiert cu 1 l de borș de putină, sau cu apă cu sare.

Ceapa se curăță, se șterge cu un prosop de hârtie și se pune la călit în ulei suficient, la foc mic, până devine transparentă.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.

Când sfecla a fiert, se toarnă cu tot cu borș în oala în care legumele sunt aproape fierte. Se mai lasă un clocot, se adaugă ceapa călită cu uleiul în care s-a înmuiat și se condimentează cu sare, piper și cimbru. După un ultim clocot, se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel tăiate mărunt și se pune capacul la oală.

După un sfert de oră, borșul poate fi servit, cu ceapă roșie alături și cui îi place, cu mămăliguță caldă. Dacă nu este post, se poate adăuga în farfurie smântână (1-2 linguri) care îi va îmbunătăți mult gustul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorbă de coaste de porc

Postat de panacris

Ciorbă de coaste de porc

Coastele tăiate bucățele potrivite și se pune la fiert în vasul aparatului Philips Multicooker. Aparatul se conectează la sursa de curent, se setează din meniu, programul BOIL, timp de...

Citeste continuarea

Ciorba de fasole boabe, de post

Postat de merisor67

Ciorba de fasole boabe, de post

Spalam bine fasolea si o punem la fiert in apa cat sa fie acoperita. O lasam pana cand atinge punctul de fierbere, apoi scurgem apa, clatim fasolea si vasul cu apa calda, apoi punem din nou...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.12.2017, 19:45
Foarte gustos, am facut si eu!
la 07.12.2017, 19:48
Mimi, eu fac rar borș de sfeclă, deși ar trebui să fac mai des, date fiind beneficiile acestei legume (am scris câte ceva în introducere...).
la 07.12.2017, 19:50
Nu pot sa nu servesc si io,musai )
la 07.12.2017, 19:51
Te servesc cu mare plăcere, Cris!
la 07.12.2017, 19:57
Multumesc frumos,Rodica!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking