Bors de fasole alba uscata, cu rasol afumat de porc

Postat de RODIMUR in Ciorbe
16 Oct 2019 | 422 vizualizari
Bors de fasole alba uscata, cu rasol afumat de porc

N-am mai făcut de mult un borșuleț acrișor și bun, așa că-i venise rândul, mai ales că rămăsese prin cămară un rest de fasole albă uscată. Și cu ce se potrivește mai bine fasolea, dacă nu cu rasolul afumat de porc...? Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care fasolea a stat la înmuiat. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.

Ingrediente

  • 500 grame de fasole albă uscată
  • 1 rasol afumat de porc (600-700 grame)
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină mică
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei capia
  • 2 roșii
  • 1 ceapă galbenă
  • 4 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui pentru călit
  • 750 ml de borș natural
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • cimbru

Mod de preparare

Fasolea se alege, cu o zi înainte, se spală și se pune la înmuiat, cu apă rece. A doua zi, se aruncă apa în care s-a înmuiat fasolea, se adaugă altă apă și se dă oala la foc iute. Când apa începe să se coloreze și mai scade, se strecoară fasolea, se adaugă altă apă fierbinte și se continuă fierberea.

Rasolul afumat se spală, se porționează grosier și se pune la fiert cu 3 litri de apă, la foc mediu. Când se formează spumă, se culege și se aruncă.

Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie (sau se răzuiesc pe răzătoarea mare) și se pun la fiert cu 2 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.

Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie mărunt și apoi se călesc cu ceapa și usturoiul.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă la călit în tigaia cu ceapa și usturoiul, până ce scade lichidul lăsat și se înmoaie toate legumele.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt.

Când rasolul afumat este fiert, se strecoară, se taie în bucăți mai mici, iar zeama se adaugă în oala cu rădăcinoasele.

Când fasolea este aproape fiartă, se strecoară și se adaugă în oala cu rădăcinoasele, odată cu bucățile de rasol afumat de porc.

După două-trei clocote, se adaugă în oală și legumele călite, iar după încă 3-4 minute se adaugă borșul. 

Se mai lasă oala la fiert încă 4-5 minute, se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după care se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se știnge focul de la aragaz.

După 10-15 minute ”de odihnă”, borșul poate fi servit, cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet și cu ceapă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de fasole alba uscata, cu rasol afumat de porc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Retete similare

Bors cu radacinoase si rasol de vita

Postat de Dya

Bors cu radacinoase si rasol de vita

Taiem carnea in cubulete potrivite, o spalam in multa apa rece si apoi o punem la fiert in cei 5-6 litri de apa, la foc potrivit. Periodic adunam spuma formata.  Curatam legumele si le...

Citeste continuarea

Ciorba de fasole cu sunculita taraneasca

Postat de mirela0911

Ciorba de fasole cu sunculita taraneasca

Mai intai se curata fasolea de impuritati si se pune intr-un vas in apa rece peste noapte. A doua zi se scurge de apa si se pune fasolea intr-o oala la fiert, in apa rece. Intr-o alta oala se...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 17.10.2019, 00:55
pofta buna!
la 17.10.2019, 08:18
Bună!
la 17.10.2019, 08:55
Bună ciorbica!
la 17.10.2019, 09:00
Ce bunatate!
la 17.10.2019, 09:11
yaaamy, vreau si eu ...poate pe week end

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking