Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 4 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este necesar.
Se curăță cepele, se spală și se taie mărunt.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie cubulețe.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.
Se spală roșiile și se taie cubulețe.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă celelalte legume, mărunțite în prealabil.
Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă verdețurile (mărarul și pătrunjelul).
După încă două-trei clocote, se adaugă borșul, pentru încă un clocot. Se condimentează, după gust cu: sare, piper, cimbru. Se presară mărar și pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, borșul se poate servi. Cine dorește, îl poate servi cu mămăliguță caldă, ceapă, sau ardei iuți.