Briosa Kringle estonian

Postat de ctlina in Dulciuri
24 Feb 2016 | 3240 vizualizari
Briosa Kringle estonian

De mult vroiam sa fac aceasta briosa ... Am asteptat 24 februarie cand este ziua  nationala a Estoniei . Estonia este o tara baltica, alaturi de suratele ei, Letonia si Lituania. Cu 1.300.000 de locuitori si o suprafata de 45.000 de kilometri patrati, este cea mai mica dintre statele care inconjoara Marea Baltica. In zona se intalnesc curentii oceanici cu vanturi reci de pe continent, dar temperatura medie in timpul anului este una comfortabila de 15 - 20 de grade Celsius. Nu exista munti, nici macar dealuri in schimb in Estonia se gasesc paduri (ce acopera 40% din suprafata tarii) si lacuri (peste 1400). Estonienii sunt inruditi cu finlandezii, iar limba lor are influente finlandeze si unguresti. Mancarea traditionala estoniana isi are radacinile in mancarea familiilor de la tara, bazata pe carne de porc, cartofi si legume din gradina. Principalele influente culinare vin de la germani, care au condus Estonia mai multe secole. Specialitatile nationale sunt Sult (piftie de vitel), Taidetud vasikarind (friptura impanata de vitel), Rosolje (hering cu otet si sfecla), gasca umpluta cu mere si prune si supa de bureti. Bauturile traditionale sunt berea Saare, vinul fiert si Vana Tallinn. (sursa : http://limbimoderne.blogspot.fr/)

Ingrediente

  • 300g de făină
  • 12 cl de lapte caldut
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 ou
  • 30 g unt la temperatura camerei
  • 1 plic de drojdie uscata
  • un vârf de cuțit de sare
  • 1 lingura ulei de masline

Garnitură:

  • 3-4 linguri nutella, crema de ciocolata
  • chips-uri de ciocolata alba (facultativ)
  • zahar pudra

Mod de preparare

Se dizolvă drojdia în puțin lapte caldut cu zahărul.

Se amestecă bine și se lasă sa creasca aproximativ 5 minute. 

Intr-un bol se toarnă făină, sarea și untul tăiat bucățele. 

Se amestecă bine până când untul este complet încorporat.

Se adauga drojdia, oul si treptat laptele caldut.

La sfârșit se adaugă uleiul.

Frământați bine pana cand aluatul devine elastic si neted (la robot timp de aproximativ 8 minute). 

Se acopera si se lasa aluatul să crească într-un loc cald aproximativ 2-3 ore. 

Dupa ce a crescut, se framanta din nou si se degazează aluatul. 

Se incalzeste cuptorul la 180 °.

Intindem aluatul într-o foie dreptunghiulara. 

Ungem cu crema de ciocolata si presaram chips-uri de ciocolata alba.

Rulam aluatul. 

Se taie sulul de aluat  în lungime. Nu-l taiati complet, lasati capatul nataiat. 

Impletiti cele doua lungimi de aluat si uniti capetele formand un cerc.

Se pune briosa  pe o tava acoperita cu foaie de copt. Lasati sa creasca din nou inca 1 ora .

Dati la cuptor si coaceti timp de 20 la 25 de minute. 

Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste.

Este delicioasa .....

Pofta Buna !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Briosa Kringle estonian" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Fursecuri ''Zambiti va rog ''

Postat de Constelatialeu

Fursecuri ''Zambiti va rog ''

MAi intai pregatim ingredientele, sa fie la temperatura camerei. Intr-un castron punem untura, zaharul pudra, vanilia bourbon si ouale, amestecam bine, apoi adaugam , nuca, smantana si praful...

Citeste continuarea

Pâinici/chifle cu brânză dulce

Postat de diaconta

Pâinici/chifle cu brânză dulce

Aluatul se pregateste din timp pentru ca este nevoie sa stea câteva ore la frigider(ideal ar fi,peste noapte). Faina am amestecat-o cu zaharul si sarea. Am facut o gropiţa în...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.02.2016, 10:09
ce frumoasa este si tare buna!
la 24.02.2016, 10:10
multumesc Daniela
la 24.02.2016, 10:15
bun bun
la 24.02.2016, 10:21
Foarte fain ti-a iesit! Inca nu m-am incumetat sa-i fac...nu stiu daca imi iasa impletitura
la 24.02.2016, 10:30
Ce bine arata, tot zic ca fac si eu ''klingonianul'' asta...;-bd

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking