Buche de Noel (tort ptr Craciun)

Postat de doralinda72 in Torturi
21 Dec 2013 | 7443 vizualizari
Buche de Noel (tort ptr Craciun)

Isi are originea undeva in Germania prin anii 1800 si ceva, cand localnicii unui sat, s-au gandit sa faca un foc mare in centru ptr a se incalzi si cei mai nevoiasi, acest rit, ramanand in fiecare an ca "Sarbatoarea Focului", dar bineinteles cu timpul am evoluat si nu se mai aprinde focul in mijlocul satelor,dar ptr a onora aceasta sarbatoare, fac torturi sub forma de buturuga de lemn. Aceast preparat se gaseste in mai toate patiseriile si in Franta, dar si in Grecia (Kormos chocolatas). Aceasta frumoasa poveste am auzit-o cand am insotit fetitele la teatru unde era sarbatorit Mos Craciun cu 5 diferite traditii din diferite tari.....

Ingrediente

  • Ptr blat:
  • 4 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 100 gr faina
  • 100 gr zahar
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • 100 ml coniac
  • Ptr crema :
  • 600 gr ciocolata ptr topit
  • 500 gr smantana
  • 250 ml lapte
  • Cateva elemente ptr decor
  • zahar pudra

Mod de preparare

Cu ajutorul mixerului, batem la o viteza media albusurile cu zaharul ca ptr bezea, pana devine dura.oprim mixerul, punem coaja de le lamaie, apoi galbenusurile care au fost amestecate putin inainte. Amestecam compozitia cu o spatula si NU cu mixerul, apoi punem faina cernuta in prealabil, amestecam bine. Punem intr-o tava, hartie de copt, apoi turnam compozitia in forma dreptunghiulara, si dam la cuptorul preincalzit la 180 C ptr cca 10-12 min (depinde de cuptorul fiecaruia) . Cand e gata, lasam sa se raceasca.

Ptr crema, incalzim laptele pana la primul clocot, si turnam peste ciocolata care am rupt-o in bucatele mici, amestecand pana la omogenizare. Smantana o batem cu mixerul ca ptr frisca, apoi turnam in ciocolata topita, amestecand bine, dupa care punem la frigider ptr cca 1 ora.

Dezlipim usor hartia de copt de pe blat, si punem jumatate din compozita de ciocolata, dupa care rulam cu ajutorul hartiei de copt, lasam asa impachetata in hartie si punem la frigider ptr cca 30 min. Pregatim decorarea in tava finala, taiem 2 capete pe diagonala din rolou si le atasam la tort, apoi cu ajutorul unui cutit cu lama mai mare, ungem cu crema de ciocolata (ii va da un aspect mai natural) si decoram dupa plac.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Buche de Noel (tort ptr Craciun)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (59)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Tort cu crema de vanilie si nuca

Postat de mirela0911

Tort cu crema de vanilie si nuca

Blatul: Intr-un bol mic, se bat bine ouale impreuna cu smantana si se lasa deoparte. Intr-un bol adanc, se amesteca zaharul, cacaua, sarea si bicarbonaul de sodiu. Se prepara 200 ml cafea...

Citeste continuarea

Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000

Postat de Constelatialeu

Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000

Blaturi : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea foarte tare, apoi am adaugat nuca macinata, amestecand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2013, 15:50
bun
la 21.12.2013, 15:55
la 21.12.2013, 15:59
la 21.12.2013, 16:00
Bya , motanel timea, va multumesc frumos!|
la 21.12.2013, 16:04
O bunatate

Vezi toate comentariile (59)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking