Budinca de gris cu caramel (Galatopita)

Postat de VanessaAli in Dulciuri
10 Sep 2016 | 3089 vizualizari
Budinca de gris cu caramel (Galatopita)

Am mancat gris cu lapte de cand ma stiu, insa budinca de gris niciodata. Aveam chef sa fac ceva dulce si aveam si foarte mult lapte, asa ca am zis sa incerc o  budinca de gris.  Am gasit rapid o reteta, si ca de obicei am personalizat-o : imi place mult aroma de caramel si am vrut sa o includ si aici. Rezultatul a fost foarte delicios: zaharul caramelizat i-a dat o aroma si o culoare deosebita.  Este un desert care cu siguranta va mai fi preparat in casa la noi si pe care va recomand sa-l incercati ( rapid si gustos!)

Ingrediente

  • 1 L lapte
  • 200g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 120g unt
  • 200g gris
  • 3 oua

Mod de preparare

Intr-o cratita punem zaharul la caramelizat. Il supraveghem cu grija sa nu se arda, iar cand e auriu si topit tot turnam peste untul rece taiat in cubulete. Miscam cratita pentru ca untul sa ajunga pe suprafata zaharului. Cand untul s-a topit si el turnam peste cca. 300ml lapte,sarea si lasam pana cand se topeste zaharul inca intarit pe fund (daca exista). 

Dupa ce fundul cratitei este curat turnam si restul de lapte. Cand da in clocot turnam in ploaie grisul si amestecam cu un tel. Fierbem bine pana se ingroase, apoi luam de pe foc si lasam la racit.

Intre timp separam ouale si batem albusurile spuma cu umpic de sare. Amestecam galbenusurile cu grisul rece, apoi incorporam si albusurile. Turnam totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit pentru cca. 1 h ( sau pana e rumenita pe deasupra). Scoatem si lasam putin la racit, dupa care putem savura.

Mie imi place mai mult calduta decat rece, insa ambele variante sunt excelente. O puteti consuma simpla sau cu diverse gemuri,ciocolata, mai mult sirop de caramel.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca de gris cu caramel (Galatopita)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Retete similare

Tarta cu nectarine si afine

Postat de AlexTeacher

Tarta cu nectarine si afine

Adaugati oul si untul la temperatura camerei intr-un  malaxor (eu folosesc un Ankarsrum, sunt super multumit de el) – montati atasamentul pentru...

Citeste continuarea

Fursecuri cu faina de migdale, cacao si banane

Postat de privatelaura

Fursecuri cu faina de migdale, cacao si banane

Intr-un castron, punem bananele, ouale si untul. Mixam intai la viteza mica, apoi la viteza mare pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam faina de migdale, nuca de cocos, fulgii de ovaz, cacaoa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.09.2016, 20:42
Cred ca e delicioasa!
la 10.09.2016, 20:45
imi placeeeee
la 10.09.2016, 21:06
Trebuie sa fie tare buuuna!
la 10.09.2016, 21:11
la 10.09.2016, 21:30

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking