Ingrediente
- 1 L lapte
- 200g zahar
- 1/2 lingurita sare
- 120g unt
- 200g gris
- 3 oua
Mod de preparare
Intr-o cratita punem zaharul la caramelizat. Il supraveghem cu grija sa nu se arda, iar cand e auriu si topit tot turnam peste untul rece taiat in cubulete. Miscam cratita pentru ca untul sa ajunga pe suprafata zaharului. Cand untul s-a topit si el turnam peste cca. 300ml lapte,sarea si lasam pana cand se topeste zaharul inca intarit pe fund (daca exista).
Dupa ce fundul cratitei este curat turnam si restul de lapte. Cand da in clocot turnam in ploaie grisul si amestecam cu un tel. Fierbem bine pana se ingroase, apoi luam de pe foc si lasam la racit.
Intre timp separam ouale si batem albusurile spuma cu umpic de sare. Amestecam galbenusurile cu grisul rece, apoi incorporam si albusurile. Turnam totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit pentru cca. 1 h ( sau pana e rumenita pe deasupra). Scoatem si lasam putin la racit, dupa care putem savura.
Mie imi place mai mult calduta decat rece, insa ambele variante sunt excelente. O puteti consuma simpla sau cu diverse gemuri,ciocolata, mai mult sirop de caramel.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca de gris cu caramel (Galatopita)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
|