Budinca de orez cu prune uscate

Postat de bucataria_cu_mirodenii in Torturi
10 Mar 2013 | 6490 vizualizari
Budinca de orez cu prune uscate

Rasfoind din nou Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, mi-au cazut ochii pe Budinca de orez cu prune uscate. Nici nu visam ca va fi atat de gustoasa, doar se stie ca nu prea imi place sa gatesc retete traditionale si daca le fac, sigur le reinventez. Ei bine, a iesit senzational de buna, moale, pufoasa, si de minune s-a potrivit cu siropul de caramel de la final. Reteta originala a suferit mici modificari, atat budinca, cat si siropul de caramel, putin de tot am simplificat-o insa rezultatul nu-l pot descrie in cuvinte. De vis!

Ingrediente

  • - 175 grame prune uscate;
  • - 125 grame orez alb;
  • - 1/2 lingurita de sare;
  • - 100 grame unt + 25 grame pentru sirop;
  • - 100 grame zahar pentru budinca + 120 grame pentru glazura de caramel;
  • - 1 pastaie de vanilie;
  • - 4 oua de casa;
  • - 30 grame faina;
  • - 1 cuisoara;
  • - 2 bucatele de scortisoara.

Mod de preparare

Prunele uscate se spala bine, se lasa la inmuiat pentru 2-3 ore sau peste noapte ca sa se hidrateze, iar a doua zi se fierb in apa clocotita pentru 2 minute impreuna cu bucatile de scortisoara si cuisoara. Nu aruncati apa in care s-au fiert prunele, doar indepartati mirodeniile.

Orezul se spala si se pune la fiert in 625 ml apa, inclusiv apa in care s-au fiert prunele, la care se adauga pastaia de vanilie si sarea. Se lasa la foc mic pana scade apa de tot si se lasa apoi sa se raceasca. Se scoate pastaia si se pastreaza deoparte, se despica cu varful unui cutit si se extrage esenta.

Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si esenta de vanilie si se bat cu mixerul pana capata volum. Orezul racit aproape de tot, se amesteca cu untul, galbenusurile, prunele scurse si sterse de zeama, faina si la final se adauga usor si albusurile, amestecand de jos in sus cu grija. Se varsa intr-o oala unsa in prealabil cu unt si tapetata cu faina. Eu am folosit trei mini-tavi de copt si am obtinut 3 budinci mai mici, insa se preteaza foarte bine intr-o oala/ cratita si astfel se obtine o budinca mai mare, de tipul unui tort. Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute.

Dupa coacere, se rastoarna pe un platou sau o farfurie mai mare.

Pentru sosul de caramel, se pune intr-o tigaie zaharul si se caramelizeaza, apoi se stinge cu 200 ml apa fierbinte, iar la final se adauga untul si se amesteca repede.

Budinca se serveste rece presarata cu sosul de caramel cald.

Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca de orez cu prune uscate" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (6)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Budinca de orez cu prune uscate si capsuni de padure

Postat de sasha

Budinca de orez cu prune uscate si capsuni de padure

Punem laptele la fiert cu orezul si prunele spalate, cand orezul este intre fiert adaugam zaharul si coaja de lamaie si untul. Cand s-au fiert lasam la racit adaugan esenta si capsinile, se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.03.2013, 12:21
Buna!
la 10.03.2013, 12:22
Multumesc Rocsy
la 10.03.2013, 12:28
la 10.03.2013, 12:32
la 10.03.2013, 15:52

Vezi toate comentariile (6)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking