Buturuga de Craciun

Postat de RuxyRux in Prajituri
26 Dec 2013 | 5344 vizualizari
Buturuga de Craciun

Prajitura aceasta minunata chiar nu pot sa o ratez de Craciun...si uite asa an de an o reinventez....

Ingrediente

Blat de rulada:

  • 130 gr faina
  • 130 gr zahar pudra
  • 4 oua
  • vanilie
  • coaja de portocala

Crema:

  • 1 l lapte
  • 400 gr zahar
  • vanilie
  • 3 linguri cacao
  • 7 linguri faina
  • 200 gr unt

Decor:

  • nuca macinata
  • zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Cred ca daca ati citit ingredientele v-ati dat seama ca este crema de la prajitura minunata Carpati( multumesc Merisor drag) e a doua oara cand o prepar :) in cazul de fata am injumatatit cantitatile.

Am preparat mai intai crema pentru a avea timp sa se raceasca :)

Am caramelizat zaharul cu grija sa nu se arda,  desigur la foc mic, apoi am adaugat faina si cacaoa si am amestecat foarte bine. Am turnat laptele( atentie maxima FIERBINTE !!!), si numai cate putin, o sa inceapa sa bolboroseasca si nu va speriati, amestecati fara sa va opriti pana puneti tot laptele si apoi trageti vasul de pe ochiul aragazului. Este momentul sa adaugam untul taiat in bucati si sa amestecam cu un tel pana se topeste...este gata crema si o vom da la racit( nu complet).

Intre timp pregatim blatul: Batem albusurile spuma cu 30 gr de zahar pudra ( din total).

Mixam galbenusurile cu putina sare si restul de zahar si vanilie. Adaugam jumatate din cantitatea de albus batut si apoi faina. Amestecam bine si la sfarsit incoporam restul de albus prin invaluire.

Punem compozitia in tava de cuptor( cea din dotare) tapetata cu foaie pergament si o intindem cu o spatula.

Coacem blatul pentru zece minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Vom scoate  blatul cu tot cu foaie de copt din tava pe un prosop curat de bucatarie inmuiat in apa rece si bine stors.

Deasupra blatului am pus o alta foaie pergament si am rulat cu tot cu prosopul umed rulada. Presam cateva secunde si o aducem la starea initiala. Desprindem cu grija foaia de copt de deasupra.

Umplem cu jumatate din crema si rulam buturuga. O luam usor cu tot cu foaia de copt si o rostogolim cu grija pe platou.

Invesmantam rulada in restul de crema de ciocolata si o dam la rece.

Cand este gata scoatem rulada cu o paleta si o asezam pe un platou unde o vom si asambla. Eu am mutat rulada pe un platou pe care am presarat nuca si zahar pudra vanilat. Am taiat o bucata din rulada si am asezat-o alaturi de cea ramasa. Cu o furculita am facut nervurile.

Decorati dupa inspiratie si serviti-o cu placere :)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Buturuga de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (45)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert trunchi de copac

Postat de katty

Desert trunchi de copac

Pregatim blatul. Mixam ouale intregi aflate la temperatura camerei  cu sarea si zaharul pana capata consistenta unei smsantani groase. Cernem faina amestecata cu praful de copt si amestecam...

Citeste continuarea

Desert tort buturuga de Craciun

Postat de RuxyRux

Desert tort buturuga de Craciun

Se separa ouale, se pun 4 albusuri intr-un bol si galbenusurile plus un ou intreg in alt bol. Intr-un bol mare se pune laptele, apoi uleiul si praful de sare, se adauga cele 20 de gr. de zahar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.12.2013, 22:17
Imi place mult. Si crema este exact pe gustul meu
la 26.12.2013, 22:17
Un deliciu
la 26.12.2013, 22:17
eu n-am facut-o niciodata... Arata minunat si cred ca-i delicioasa!
la 26.12.2013, 22:19
super Eu in fiecare an zic ca o fac si nu apuc )
la 26.12.2013, 22:20
wow,wow,wow

Vezi toate comentariile (45)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking