Calcan la cuptor cu legume

Postat de Sylvia in Peste
24 Noi 2010 | 19859 vizualizari
Calcan la cuptor cu legume

Ieri am profitat ca a fost zi de dezlegare la peste si am facut rapid acest calcan la cuptor cu legume. Va spuneam ca o sa gatesc cat mai multe sortimente de peste ca sa ii descoperim impreuna, azi a fost calcanul la rand . Este unul din pestii mei preferati din mai multe motive, carnea are o textura foarte placuta, nici foarte moale nici densa ca la alti pesti marini, oasele practic nu exista, este doar coroana cartilaginoasa in aceste “aripi de calcan” cum se numesc in Franta care se inlatura foarte usor si in plus este o carne “absorbanta ” de arome, nu are ea un iz aparte ci absoarbe si apoi reda aroma ingredientelor cu care este gatita . Nu ma pricep eu foarte bine sa o descriu dar sper ca v-am facut pofta cat sa testati o data .

Ingrediente

  • Avem nevoie de :
  • o aripa mare de calcan, a mea a avut 320 de grame deci am facut 2 portii din ea, 
  • o ceapa taiata solzi fini,
  • 2 catei de usturoi,  
  • un ardei rosu taiat la fel,
  • o rosie taiata cubulete,
  • sare,
  • piper,
  • putin ulei,
  • 50 ml vin alb,
  • cimbru uscat
  • 2 foi de dafin.
  • Pentru garnitura:
  • orez alb si orez negru

Mod de preparare

 Pregatim pestele spalandu-l si apoi tamponandu-l cu un servet absorbant. Pregatim legumele taindu-le solzi/julienne le condimentam cu putina sare si piper si le asezam intr-un strat subtire intr-un vas termorezistent . La tot ce este peste eu folosesc sarea de mare in granule mari pe care le macin proaspat , la fel si piperul este mereu proaspat macinat….are totusi alta aroma. Peste legume turnam putin ulei  si vinul alb.

   Peste ele asezam pestele condimentat si el in prealabil cu sare si piper si cu putina boia. Adaugam cimbru si dafinul si e gata pentru mers la cuptor .

  Se da pestele la cuptorul preaincalzit in prealabil, eu l-am lasat in jur de 20-25 minute  pe treapta de jos a cuptorului; depinde de tipul de cuptor si de vas. La jumatatea intervalului intoarcem pestele cu grija ca sa aiba aroma legumelor pe ambele parti. Intre timp m-am ocupat de orez, mi-a ramas in minte o sugestie facuta de Radu Popovici , referitoare la un amestec de orez alb cu negru. Mi-am zis ca acum e momentul sa fac incercarea si am fiert separat orez alb si orez negru.

 Aranjam platoul cu jumatate din bucata de peste din imaginea de mai sus, cu ajutorul inelulul de inox am aranjat un strat de legume la baza. Continuam cu orez alb amestecat cu orez negru ( Radu multumesc de sugestie a fost excelent si la gust si la aspect !  )  si tasam foarte incet sa nu zdrobim legumele de la baza. Daca nu aveti inel de inox se poate inlocui cu o cutie de conserve decupata.   Se retrage incet inelul si se mai asezoneaza cu verdeata dupa gust, eu am pus putin marar verde.

 Am mai decorat cu o frunza de dafin si gata platoul, am explicat pe etape pentru ca e simplu de facut chiar daca pare complicat la prima vedere. Va doresc pofta mare la o portie de calcan cu legume si orez.

Daca ti-a placut reteta noastra "Calcan la cuptor cu legume" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Calcan cu legume la cuptor

Postat de vero_closca

Calcan cu legume la cuptor

cureti, speli si portionezi pestele iar legumele le tai dupa preferinta.ungi o tava termorezistenta cu ulei si pui legumele,presarate cu sare si piper.asezi deasupra pestele condimentat dupa...

Citeste continuarea

Calcan atlantic cu legume la cuptor

Postat de epurasha2bb

Calcan atlantic cu legume la cuptor

Se curata calcanul se indeparteaza capul, se da cu sare si piper si se unge cu putin ulei de masline cu aroma de lamaie sau daca nu aveti puneti si putina zeama de lamaie.Se unge un...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 24.11.2010, 15:37
va invit la peste
la 24.11.2010, 15:46
Multumim pt invitatieCu siguranta venim ca arata delicios
la 24.11.2010, 15:50
am sosit si eu. Arata excelent
la 24.11.2010, 15:51
va servesc cu drag, pentru cine posteste poate sa-l testeze maine
la 24.11.2010, 15:54
hop si eu!super bine arata,imi place mult orezul

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking