Caltabosi /cartabosi de casa

Postat de mihaelar63 in Mezel de casa
21 Feb 2017 | 34362 vizualizari
Caltabosi /cartabosi de casa

 Daca se taie porcul, obligatoriu se prepara si caltabosi de casa. Se prepara din organe, carne, orez si ceapa. In rest, ceva condimente si gata. Secretul lor este proportia dintre maruntaiele mai seci si carnea mai grasa. Sincer, eu nu am prea auzit de caltabosi, ci doar de cartabosi si calbaji -dupa cum se spune pe aici in zona Ardealului.

Ingrediente

  • 2,5 kg maruntaie proaspete de porc - [ficat, rinichi, inima, splina, plamani ]
  • 500 gr carne de porc grasa [fleica]
  • 1 lingura piper boabe
  • 3 foi dafin
  • 6 catei usturoi
  • 200 gr grasime de porc
  • 300 gr orez
  • 6 cepe mari
  • 1 lingura piper macinat
  • 1 lingura nucsoara pudra
  • 1 lingura cimbru uscat
  • 1 1 lingura maghiran uscat
  • 2-3 linguri sare
  • mate de oaie sarate [ sunt mai subtiri ]

Mod de preparare

  1. Pentru inceput, se curata bine maruntaiele de porc de zgarciuri.
  2. Se indeparteaza cu grija fierea [bila ] de pe ficat.
  3. Rinichii se despica in doua, se curata bine si se spala din mai multe ape.
  4. Eu am lasat timp de 30 minute organele in apa rece, ca sa mai traga sangele din ele. Am schimbat de 2-3 ori apa.
  5. Se pun matele in apa rece, la desarat.
  6. Se scurge apa de pe organe si se pun la fiert intr-o oala mare de 30 l. Tot acum, se pune la fiert si carnea grasa.
  7. Curatati ceapa si usturoiul.
  8. Se da aroma cu usturoi, foi de dafin si boabe de piper.
  9. Eu nu am sarat pentru a evita intarirea ficatului.
  10. Dupa 20 minute, se inteapa ficatul si, daca nu iese sange din el, se scoate [ el fierbe cel mai repede ]. Se poate rupe un coltisor si se incearca daca este fiert.
  11. Restul maruntaielor se mai lasa la fiert pana sunt patrunse.
  12. Cand acestea sunt fierte, se scot din oala si se duc sa se raceasca afara, intr-un loc sigur [ sa nu ajunga vre-un animalut pofticios la ele :D ]
  13. Se pastreaza apa in care au fiert organele.
  14. Intr-o cratita teflonata, se pune grasimea de porc taiata la topit. In cateva minute, veti dispune de untura proaspata de porc. Se scot jumarile rezultate.
  15. In grasimea incinsa, se pune la prajit 3 cepe tocate marunt. Imediat, cand ceapa devine sticloasa, se pune la rumenit orezul.
  16. Se pune peste orez zeama in care au fiert maruntaiele. Sarati.
  17. Fierbeti orezul sub capac, la foc mic, nu foarte mult, sa aiba consistenta tare. El va mai fi fiert inca putin cu cartabosul intreg. Cand este gata, se rasfira cu o furculita ca boabele sa nu se lipeasca unul de altul.
  18. Maruntaiele fierte, carnea si celelalte trei cepe se taie bucati, cat sa poata fi introduse in masina de tocat. Se toaca toate.
  19. Intr-un vas incapator, se omogenizeaza compozitia obtinuta. Se sareaza si se adauga mirodeniile: piper, nucsoara, cimbru si maghiran.
  20. Amestecati bine compozitia folosind putina zeama in care au fiert.
  21. Amestecul trebuie sa aiba consistenta catifelata/cremoasa, dar nu moale.
  22. Ajustati si sarati/piperati daca mai este nevoie.
  23. Adaugati orezul si amestecati.
  24. Se ataseaza la masina de tocat, tubul [ palnia ] speciala pentru formarea cartabosilor /carnatillor.
  25. Palnia se unge cu putina untura, se trage pe ea matul si se incepe umplerea cartabosilor.
  26. Pentru aceasta operatiune, sunt necesare doua persoane. Una alimenteaza masina de tocat cu materie prima si invarteste la manivela. Cealalta pregateste matul pe palnie si este atent la umplere.
  27. Noi am legat cartabosii cu sfoara la capete si la distanta de 15-20 cm.
  28. Se pune oala cu zeama pe foc, fara sa clocoteasca.
  29. Se pun bucatile de cartabos intr-o sita metalica cu coada si se scufunda in apa fierbinte, timp de cateva minute. Se fierb de obicei 10 minute. Nu am putut lasa mai mult, pentru ca matele erau fine si subtiri si se rupeau repede.
  30. Se lasa bucatile de cartabosi la zvantat pe o coada de matura sau pe ocoada de lingura de lemn mai mare.
  31. Serviti cartabosii dupa ce s-au racit.

   Pofta buna !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltabosi /cartabosi de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Lebar

Postat de Pungasa_Rogue

Lebar

Toata carnea de porc se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert bine de tot se scoate din apa si se lasa sa se raceasca, apoi se taie in bucati mari. Ceapa se taie marunt si se caleste...

Citeste continuarea

Carnati din carne de porc si vitel

Postat de Pungasa_Rogue

Carnati din carne de porc si vitel

Carnea si grasimea se taie in bucati mari si se dau prin masina de tocat carne (am dat o parte din carne si prin robotul de bucatarie pentru a obtine si bucatele mai mari de carne fata de carnea...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei

Prima Latte III rosu

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Comentarii

la 22.02.2017, 00:41
buni buni buni!!!
la 22.02.2017, 01:02
Mena , mie imi plac prajiti si cu orez
la 22.02.2017, 05:35
Tare mult imi plac și mie! Și cu ceapă rosie.... ....deliciu total!
la 22.02.2017, 06:46
la 22.02.2017, 08:00
Bun!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking