Ingrediente
- 1 kg ficat de porc;
- 300 g inima de porc;
- 675 g plamani de porc;
- 400 g carne slaba de porc;
- 300 g slanina cruda de porc;
- 300 g slanina afumata de porc;
- 4 cepe + 2-3 linguri ulei pentru calirea acestora;
- apa;
- sare;
- piper negru macinat;
- putin cimbru uscat;
- doua mate groase, de porc (sau mai multe, in functie de lungimea lor).
Mod de preparare
Toata carnea de porc se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert bine de tot se scoate din apa si se lasa sa se raceasca, apoi se taie in bucati mari.
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei, apoi se lasa sa se raceasca.
Carnea se da prin masina de tocat prin sita mijlocie, apoi prin sita mica, o data cu ceapa calita. Peste acest amestec se pune sare, piper si putin cimbru uscat si se amesteca.
Se monteaza tulumba la masina de tocat, apoi pe aceasta se introduce un mat (pe care mai intai se sufla pentru a verifica daca este spart), care se leaga cu ata la capat. Se umple matul cu compozitia din carne, dar se lasa un pic mai lejer pentru a nu se sparge atunci cand se fierbe, apoi se leaga cu ata si la celalalt capat. La fel se procedeaza si cu cel de-al doilea mat.
Matele umplute se pun la fiert in apa cu sare, la foc mic, si se inteapa cu un ac din loc in loc pentru a nu se sparge. Se fierb circa 30-40 de minute, dupa care se scot din apa si se pun la uscat, presate intre doua tocatoare, cu o greutate deasupra. Se servesc a doua zi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Lebar" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
|