Lebar de casa

Postat de Ina in Mancaruri cu carne
26 Dec 2017 | 5958 vizualizari
Lebar de casa

Ce poate fi mai romanesc decat preparatele pregatite cu truda de orice crestin, de sarbatori? Intrucat noi preparam toba impreuna cu lebarul, am trecut la ingrediente cantitatile folosite pentru toba + lebar.   "reteta romaneasca"

Ingrediente

  • O parte din compozitia ramasa de la prepararea tobei
( - carne cu grasime de la 1/2 cap de porc, cu tot cu ureche - gusa de porc - sorici - limba - inima rinichi de porc - splina )
  • 1 ficat de porc
  • 1 plaman de porc
  • sare/delikat,
  • piper boabe si macinat
  • cimbru
  • 5-6 foi de dafin
  • 2-3 mate crete de porc

Mod de preparare

Matele crete de porc se freaca cu multa sare grunjoasa, indepartandu-se astfel cea mai mare parte din murdarie. Spalam apoi matele in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de murdarie, dar si mirosul urat. 

Pana la umplere pastram matele in apa cu otet si solzisori de ceapa. 

Procedura de pregatire este aproximativ aceeasi ca la toba de casa, cu mentiunea ca pentru lebar avem nevoie in plus de ficat si plaman. Noi fierbem ficatul si plamanul impreuna cu celelalte organe, dar le separam de acestea si nu le folosim la toba. 

La pregatirea lebarului noi folosim o parte din compozitia ramasa de la prepararea tobei, la care adaugam bucatile fierte de ficat si plaman si dam totul prin masina de tocat. Daca ni se pare compozitia prea uscata, vom mai adauga din grasimea pastrata de la toba. 

Condimentam cu sare, piper macinat si cimbru ( optional) amestecand totul cu mana sa se patrunda bine condimentele.

Umplem matele de porc ajutandu-ne de masina de tocat si carnatar, avand grija sa nu fie foarte multa compozitie in mat pentru ca acesta se va strange la fiert si riscam sa-l spargem . 

Legam cu ata capetele matelor si punem lebarul in dres fin legandu-l si pe acesta la capete. Fierbem lebarul in zeama in care am fiert carnea, pentru inca o ora.  

Dupa cca o ora de fiert scoatem lebarul din apa si-l punem la tescuit intre doua tocatoare sau doua tavi, asezand deasupra greutati ( un cupon de sina sau chiar un sac cu cereale :))  )

Lasam pana a doua zi la tescuit, apoi indepartam ciorapul si punem pastram la rece .

Portionam si servim cu mustar sau hrean.

Daca ti-a placut reteta noastra "Lebar de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Retete similare

Lebar de casa

Postat de MotanLaOale

Lebar de casa

Matele se curata de grasime, se spala bine si se pun in apa rece cu otet. Ficatul se tine in apa rece sa iasa sangele, pana se albeste. Ficatul se taie in bucati mai mici si se fierbe 15-20...

Citeste continuarea

Aperitiv oua umplute cu leber de casa

Postat de mihaelar63

Aperitiv oua umplute cu leber de casa

Ouale se spala frumos cu apa calduta si cu un buretel care il folosit doar la aceasta . Se pun ouale la fiert in apa cu sare si otet . Eu le fierb 20 minute pentru ca trebuie sa fie...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 26.12.2017, 22:15
Din asta nu am mai mancat de mult! Arata foarte bine
la 26.12.2017, 22:17
Tare Bun!
la 26.12.2017, 22:19
Noi punem si ceapa calita, imi place mai mult cu ceapa decat fara....
la 26.12.2017, 22:20
la 26.12.2017, 23:05
bun bun

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking