Lebar de casa

Postat de ancutsa in Ficat
27 Dec 2020 | 4032 vizualizari
Lebar de casa

Săptămâna aceasta, am pregătit împreună cu familia mea toba de casă și, odată cu aceasta, și lebărul. Astfel, am dat deoparte pentru lebăr puțină inimă fiartă pentru tobă și, separat, am fiert special pentru lebăr fleică și ficat. Am pus-o în maț de porc, din cele pentru cârnați, pentru că nu ne plac cele crețe, dar asta ține de gust, fiecare le face cum îi place. "retete festive de iarna"

Ingrediente

  • 315 g fleică de porc,
  • 470 g ficat de porc,
  • 50 g inimă de porc,
  • Sare, după gust,
  • 4 foi de dafin,
  • Câteva boabe de piper negru,
  • 2 cepe,
  • 2 linguri ulei,
  • Opțional: 2 linguri untură,
  • Mațe de porc (pentru cârnați),
  • 2 linguri oțet

Mod de preparare

 

Pui mațele în apă rece cu oțet o oră, apoi se spală cu apă caldă (în apă rece se strâng).

 Pui la fiert fleica de porc în apă cu puțină sare. Eu am fiert-o separat pentru că am avut mai multă și am făcut și tobă, însă dacă vrei să folosești puțină inimă la rețetă, poți fierbe inima în același vas cu fleica.

Separat, ficatul îl cureți de vene, îl speli bine, bine în apă rece și îl pui la fiert într-o oală cu apă rece și un praf de sare.

Îndepărtezi tot timpul spuma. După ce s-a limpezit apa, poți adăuga mirodenii în apa de la fleică. Eu am pus foi de dafin și boabe de piper.

Când ficatul este fiert (când îl tai, are o culoare frumoasă, nu mai e roșu), stingi focul și lași la răcit în apa în care a fiert, ca să nu-și schimbe culoarea. Îl poți scoate și pe o tavă dacă vrei să se răcească mai repede, însă ține cont că se mai oxidează marginile.

Toci mărunt cepele și le călești în puțin ulei, până capătă culoarea aurie. Lași la răcit.

 Odată fierte și răcite toate ingredientele, le dai prin mașina de tocat, folosind sita mică, pentru a obține o pastă fină. Amesteci (frămânți) cu o furculiță și potrivești de sare. Pentru că amestecul meu a fost uscat și mai avea nevoie de grăsime, am adăugat și puțină untură. Însă dacă ai o carne cu multă grăsime, nu mai e nevoie. Amesteci și vezi cum îți place. Umpli mațul de porc cu amestecul rezultat. Eu l-am porționat în 4, pentru a le depozita mai ușor ulterior.

Fierbi acum lebărul în apă (curată) 15-20 de minute. 

Îl scoți pe o tavă și îl lași la răcit. Îl depozitezi în frigider ambalat în hârtie de copt pentru a se păstra bine.

  

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/12/lebar-de-casa.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Lebar de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Lebar de casa

Postat de Ina

Lebar de casa

Matele crete de porc se freaca cu multa sare grunjoasa, indepartandu-se astfel cea mai mare parte din murdarie. Spalam apoi matele in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de...

Citeste continuarea

Lebar de casa

Postat de MotanLaOale

Lebar de casa

Matele se curata de grasime, se spala bine si se pun in apa rece cu otet. Ficatul se tine in apa rece sa iasa sangele, pana se albeste. Ficatul se taie in bucati mai mici si se fierbe 15-20...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.12.2020, 23:53
Excelent!
la 27.12.2020, 23:54
la 28.12.2020, 00:48
la 28.12.2020, 01:23
la 28.12.2020, 10:51

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking