Toba de casa

Postat de Ina in Mancaruri cu carne
26 Dec 2017 | 5120 vizualizari
Toba de casa

De mic copil am participat la taierea porcului si chiar eram mandra de rolul meu. La inceput eu trebuia sa dau cutitul cu care se facea sacrificarea, apoi eram responsabila cu turnatul apei fierbinti la spalarea soriciului cu peria de paie. Cand am mai crescut am trecut la tocatul carnii, curatatul matelor si chiar prepararea carnatilor, tobei si a lebarului. Va prezint mai jos retata de toba de casa asa cum se face in familia mea, condimentata romaneste doar cu sare, piper si foi de dafin. "reteta romaneasca"

Ingrediente

  • o jumatate cap de porc cu tot cu ureche
  • gusa de porc
  • sorici
  • carne de porc ( daca pe cap si gusa nu avem suficienta )
  • limba
  • inima
  • rinichi de porc
  • splina
  • sare/delikat,
  • piper boabe si macinat
  • 5-6 foi de dafin
  • stomac de porc sau matul gros

Mod de preparare

Stomacul de porc se intoarce pe dos si se freaca cu multa sare grunjoasa, astfel jupuindu-se foarte usor stratul de murdarie ( se desprinde ca o membrana )  si ramanand doar matul de toba, alb-rozaliu. Spalam apoi stomacul in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de murdarie, dar si mirosul urat. 

Desi bicarbonatul isi face bine treaba, pana la umplere puteti pastra stomacul  in apa cu otet si solzisori de ceapa.  

In felul acesta curatam si matele pentru lebar sau caltabosi.

Portionam gusa si capatana pentru a usura fierberea. Organele se taie in 2-3 bucati si le spalam bine in apa rece pentru a indeparta sangele. 

Punem totul la fiert, inclusiv urechea si soriciul ) in apa cu sare, boabe de piper si foi de dafin, pana cand carnea se desprinde usor de pe oase. Scurgem apa ( fara a o arunca ) si lasam carnea si organele sa se raceasca.

Separam carnea de oase si indepartam pielita de pe limba ( de obicei la fiert se desprinde singura ).

Carnea, organele, soriciul si urechea le taiem in bucati mici. Grasimea nu se indeparteaza, se toaca si ea si se amesteca cu carnea. Daca este porcul prea gras nu vom folosi toata grasimea , ci doar cat sa nu iasa toba prea uscata. 

Turnam peste bucatile tocate o mana de sare sau delikat si 1-2 linguri cu piper macinat, amestecand totul cu mana sa se patrunda bine condimentele.

Cu compozitia de carne umplem stomacul de porc si mai adaugam doua-trei polonice din zeama in care au fiert carnurile.

Coasem stomacul folosindu-ne de ac si ata si il punem la fiert in zeama in care am fiert carnea, pentru inca o ora. Pentru a nu avea surpriza sa se sparga toba la fiert sau tescuit, eu o pun in bucati de dres fin de dama, bine intins si legat la capete.  

Dupa cca o ora de fiert scoatem toba din apa si o asezam la racit pe un fund de lemn (tocator) iar deasupra punem un alt tocator si o greutate care sa il preseze ( un cupon de sina sau chiar un sac cu cereale :))  )

Lasam pana a doua zi la tescuit, apoi indepartam ciorapul si punem toba la frigider. 

Cand eram copil tatal meu o atarna frumos la streasina casei ( daca era frig ... ) si de acolo taiam cat aveam nevoie. 

Portionam si servim cu mustar , hrean sau dulceata de ardei iute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Toba de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Retete similare

Tobă a la Panacris

Postat de panacris

Tobă a la Panacris

Căpățâna de porc cuățată și spălată bine se pune la fiert cu mirodenii într-un vas încăpător. Separat se fierb organele în multă apă rece, la foc mic cca 30 de...

Citeste continuarea

Platoul cu aperitive de Craciun

Postat de mihaelar63

Platoul cu aperitive de Craciun

  Cantitatile sunt aleatorii si se pun in functie de cate persoane se servesc de pe acest platou .  In prima faza am scos pe blatul de lucru toate ingredientele disponibile pentru...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Comentarii

la 26.12.2017, 21:15
buna buna
la 26.12.2017, 21:29
Asa o facem si noi...
la 26.12.2017, 21:41
Asta-i place sotului meu
la 26.12.2017, 21:46
Buna!
la 26.12.2017, 21:49

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking