Ingrediente
- O parte din compozitia ramasa de la prepararea tobei
( - carne cu grasime de la 1/2 cap de porc, cu tot cu ureche - gusa de porc - sorici - limba - inima rinichi de porc - splina )
- 1 ficat de porc
- 1 plaman de porc
- sare/delikat,
- piper boabe si macinat
- cimbru
- 5-6 foi de dafin
- 2-3 mate crete de porc
Mod de preparare
Matele crete de porc se freaca cu multa sare grunjoasa, indepartandu-se astfel cea mai mare parte din murdarie. Spalam apoi matele in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de murdarie, dar si mirosul urat.
Pana la umplere pastram matele in apa cu otet si solzisori de ceapa.
Procedura de pregatire este aproximativ aceeasi ca la toba de casa, cu mentiunea ca pentru lebar avem nevoie in plus de ficat si plaman. Noi fierbem ficatul si plamanul impreuna cu celelalte organe, dar le separam de acestea si nu le folosim la toba.
La pregatirea lebarului noi folosim o parte din compozitia ramasa de la prepararea tobei, la care adaugam bucatile fierte de ficat si plaman si dam totul prin masina de tocat. Daca ni se pare compozitia prea uscata, vom mai adauga din grasimea pastrata de la toba.
Condimentam cu sare, piper macinat si cimbru ( optional) amestecand totul cu mana sa se patrunda bine condimentele.
Umplem matele de porc ajutandu-ne de masina de tocat si carnatar, avand grija sa nu fie foarte multa compozitie in mat pentru ca acesta se va strange la fiert si riscam sa-l spargem .
Legam cu ata capetele matelor si punem lebarul in dres fin legandu-l si pe acesta la capete. Fierbem lebarul in zeama in care am fiert carnea, pentru inca o ora.
Dupa cca o ora de fiert scoatem lebarul din apa si-l punem la tescuit intre doua tocatoare sau doua tavi, asezand deasupra greutati ( un cupon de sina sau chiar un sac cu cereale :)) )
Lasam pana a doua zi la tescuit, apoi indepartam ciorapul si punem pastram la rece .
Portionam si servim cu mustar sau hrean.
Daca ti-a placut reteta noastra "Lebar de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
|