Carnati ardelenesti

Postat de MotanLaOale in Mezel de casa
6 Ian 2014 | 21778 vizualizari
Carnati ardelenesti

Sunt carnati pe care ii facem in familia mea de cand ma stiu. Acum a fost si mai usor deoarece am folosit masina de tocat carne NM 300 Tradition de la NAUMANN. Minunat merge, toci carnea repede si poti sa umpli carnatii si fara ajutor, de unul singur. Mare ajutor am avut in NAUMANN!

Ingrediente

  • PENTRU 1 KG COMPOZITIE
  • 800g pulpa porc slaba
  • 200g slanina cruda
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar brun
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita piper
  • 1/2 capatana usturoi
  • 100ml apa calduta
  • 1-1,5m mate de porc

Mod de preparare

Usturoiul se curata si si se piseaza. Eu l-am tocat la robotel.

Apa cu sarea se fierbe, se da un clocot si se da deoparte.

Se pune si usturoiul in apa si se lasa la racit.

Matele, cumparate gata curatate, se pun in apa calduta 1-2 ore.

Se spala bine si se lasa in apa rece cu putin otet.

Carnea si slanina se taie fasii si se toaca prin masina de tocat NAUMANN prin sita mijlocie. Merge foarte repede. Eu am facut din 3 kg carne amestecata.

Se presara peste carnea tocata sarea, zaharul, boiaua, piperul si se amesteca bine cu mana.

Se toarna si apa prin strecuratoare sa ramana usturoiul in ea, in carnati ajungand doar aroma de usturoi si nu si usturoiul care pentru mine nu arata bine in carnati.

Se amesteca bine si se lasa la rece cel putin 1 ora sa se omogenizeze aromele.

Se monteaza la masina de tocat palnia de carnati (se scoate cutitul) pe care se ruleaza matul de porc scurs de apa.

Se pune amestecul in masina cu o mana si cu cealalta mana se tine de mat potrivind densitatea carnatului. Nu trebuie sa fie nici prea indesat nici prea moale, trebuie sa fie potrivit.

Cand se termina de umplut un mat, se opreste masina.

Se pune alt mat pe palnie, se porneste masina si se face la fel pana se termina amestecul de carne.

Daca se formeaza bule de aer se inteapa matul cu un ac sa iasa.

Carnatii astfel formati se rasucesc din 15-20cm, formand carnaciori mai scurti daca ii facem pentru prajit proaspeti, cum am facut eu.

Daca aveti unde sa-i afumati se lasa la 1,4-1,5 m si se rasucesc la mijloc formand o pereche de 2 carnati de aproximativ 70cm fiecare

Dupa ce au fost formati se insiruiesc pe un lemn si se pun la rece si vant pentru 1-2 zile sa se usuce.

Dupa uscare se pot praji sau pune in congelator si consuma mai tatziu.

Daca aveti unde afuma se duc la fum rece 2-3 zile dupa care se pot pastra la loc racoros mult timp, timp in care se usuca si se consuma asa, crud uscat.

Cei afumati sunt foarte buni fierti cand sunt proaspat afumati.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Carnati ardelenesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (33)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Taitei ondulati gratinati

Postat de mihaelar63

Taitei ondulati gratinati

Fierbeti pastele in apa sarata conform indiicatiilor de pe pachet . Caliti usor carnatul rondele , prazul, ardeiul tocat + pasta de kapia . Atentie , nu mai este nevoie de sare...

Citeste continuarea

Fasole cu carnaciori

Postat de Corina33

Fasole cu carnaciori

Fasolea se pune la inmuiat in apa rece de seara pana a doua zi. Se schimba apa si se pune la fiert. Dupa ce da in clocot se arunca apa, se pune alta apa calda si se fierbe cam o ora la foc...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.01.2014, 22:57
buni, buni
la 06.01.2014, 23:00
buna treaba ai facut
la 06.01.2014, 23:01
ce frumosi sunt
la 06.01.2014, 23:12
Bravo, Motanel! Buni carnati ai facut!
la 06.01.2014, 23:13
grozavi carnatii la cate diete am vazut ...

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking