Cartofi manastiresti (de post)

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
14 Aug 2017 | 13977 vizualizari
Cartofi manastiresti (de post)

Îmi plac mâncărurile românești tradiționale, simple, cu ingrediente cunoscute și la îndemâna tuturor. Una din aceste mâncăruri este și aceasta, ultima rețetă de post din acest Post al Sfintei Marii. Cartofii mănăstirești mai sunt cunoscuți și sub denumirea de "cartofi cu ceapă" și sunt un fel de mâncare simplu ce se servea pe vremuri acolo de unde le vine numele. Eu i-am preparat altfel decât în  rețeta cunoscută, pentru că așa am  mâncat prima dată și așa mi se par buni. Îmi amintesc că în celebrul film "Vraciul" există o secvență unde celor care lucrau la ferma unde poposise și vraciul cu mintea rătăcită, li se servesc, la un moment dat, cartofi mari, frumoși, fierți întregi, peste care s-a turnat ceapa călită, cu uleiul în care s-a rumenit... Așadar, mai mâncau și polonezii pe vremuri, cartofi mănăstirești (cu ceapă).

Ingrediente

  • 6 cartofi
  • 2 cepe
  • 6 căței de usturoi, pentru mujdei
  • ulei pentru călit ceapa
  • sare
  • piper
  • mămăliguță pentru două persoane
  • ulei și oțet pentru mujdei
  • ulei pentru uns formele pentru mămăliguță

Mod de preparare

Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, fără a se rumeni.

Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se face mujdei, prin mixare cu sare, câteva picături de oțet, ulei și puțină apă călduță.

Cartofii se spală și se pun întregi la fiert. Când au fiert, se scot din apă și se lasă să se răcorească, după care se curăță de coajă și se taie în cuburi ceva mai mari.

Cartofii tăiați se pun în cratița cu ceapa călită și se călesc puțin, condimentându-se cu sare și piper.

Se face o mămăliguță potrivit de moale, care când este gata, se toarnă în forme unse în prealabil cu ulei și se lasă câteva minute să se întărească.

Se răstoarnă în farfurie forma cu mămăliguța caldă și alături se pun cartofi mănăstirești, cu ceapa călită și ulei. Se asezonează cu mujdei de usturoi și cu murături (de preferință, castraveți murați în saramură.)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cartofi manastiresti (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale manastiresti

Postat de susu

Sarmale manastiresti

Cartofii si morcovul curatate se dau prim razatoarea mare iar ceapa se toaca marunt. Calim toate legumele impreuna timp de cateva minute dupa care adaugam orezul si-l calim si pe acesta. Punem...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Comentarii

la 14.08.2017, 17:00
Foarte buni!
la 14.08.2017, 17:07
Mulțumesc, Licurici! Chiar foarte buni, să știi. N-a mai rămas în farfurie nici un fir de ceapă, sau ulei. Am păpat tot!
la 14.08.2017, 17:10
Tare buni!
la 14.08.2017, 17:10
Mulțumesc frumos, Cristinuța!
la 14.08.2017, 17:12
Hey Rodica,ma pun cu drag la masa ca am muncit de azi draga dimineata pana acum

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking