Cas la borcane pentru iarna

Postat de rocsi_1612 in Conserve
27 Aug 2019 | 988 vizualizari
Cas la borcane pentru iarna

Cu ani in urma, cand eram copii, punea mama branza la borcane in cantitati foarte mari, cred ca 20-25 de kg si pana in primavara nu mai aveam deloc. Erau alte timpuri, mancam de toate, in plus nu erau atatea produse ca si acum, iar branza era un aliment important si de baza. Anul acesta am cumparat niste cas sa punem la congelator, insa am mai primit cas in plus si chiar nu aveam ce face cu el. I-am propus mamei sa punem branza la borcane, ca in copilarie. Zis si facut! Am optat sa punem in borcane de 400 de gr, pentru ca nu suntem familie asa numeroasa. A iesit atat de grozava si este un mod de conservare al branzei foarte bun, mai ales daca nu aveti loc in congelator. O puteti manca cu mamaliga, o folositi la tarte, placinte sarate, saratele si alte retete delicioase! Nu va dau cantitatile la ingrediente, fiecare pune atat cat doreste. Eu am pus undeva la 5 kg de branza.

Ingrediente

  • cas de oaie bine scurs de zer (sau poate fi de oaie cu vaca, depinde cum va place)
  • sare mare
  • unt

Mod de preparare

Casul, asa cum am precizat, bine scurs de zer, il curati putin de coaja ce o are deasupra.

Dupa ce i-ati luat coaja, il taiati bucati potrivite. Il dati pe razatoarea cu ochiuri mari, il framantati cu mana sau il puteti da in robot (daca il dati in robot, nu il maruntiti prea tare). Il puneti intr-un lighean mare. Presarati sare mare peste, framantati cu mana. Sare puneti dupa gustul vostru, in functie de cat de sarata va place branza, dar de obicei se pune cam o lingura de sare la 1 kg de branza.

Pregatiti borcane curate. Puneti branza framantata in borcane si o indesati bine cu degetele, dar nu le puneti foarte pline.

Deasupra fiecarui borcan cu branza, puneti 3/4 de lingurita cu unt. Daca folositi borcane mari, puneti 1 lingurita de unt in fiecare borcan. Stergeti marginile borcanelor, infiletati capacele bine. Le inveliti in hartie, le asezati intr-o cratita larga.

Puneti apa in cratita, sa cuprinda borcanele cam 3/4. Deasupra puneti un prosop.

Aprindeti aragazul, puneti cratita cu borcane pregatita. Din momentul in care incepe apa sa fiarba, le lasati 20 de minute la sterilizat. Stingeti focul dupa acest timp, scoateti borcanele si le inveliti intr-o patura. Le lasati acolo pana a doua zi, cand s-au racit, apoi le depozitati la loc racoros.

Sa vedeti ce delicioasa o sa fie branza la iarna, cand o veti savura in diverse preparate!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cas la borcane pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Retete similare

Rosii uscate, in ulei de masline

Postat de Ina

Rosii uscate, in ulei de masline

Rosiile se spala bine si se taie pe lung, in jumatati. Am ales rosii prunisoare pentru ca sunt carnoase si nu foarte zemoase. Captusim tavile de aragaz cu folie de aluminiu si aranjam pe folie...

Citeste continuarea

Mere la borcan pentru placinta

Postat de merisor67

Mere la borcan pentru placinta

Spalam merele si le indepartam stricaciunile, cotoarele si coaja. Se poate lasa si coaja, dar trebuiesc preparate mai mult timp. Dam merele pe razatoarea mare sau le trecem prin robot si le...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 10 %
239.99 lei
215.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 27.08.2019, 20:38
Mi ai adus aminte de anii cand tata cumpara brânză de la Sibiu și o pregăteau ca sa reziste mai multe luni.
la 27.08.2019, 20:58
bun tare
la 27.08.2019, 22:23
la 28.08.2019, 07:08
ce idee faina!
la 28.08.2019, 07:40
Buna idee. Am si eu niste branza de capra, pe care nu stiam cum sa o pastrez mai mult timp.

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking