Challah, paine evreiasca

Postat de RODIMUR in Piine
15 Mar 2021 | 4871 vizualizari
Challah, paine evreiasca

Aceasta este o pâine specială, pentru sabat și pentru sărbătorile religioase evreiești. Am vrut s-o fac din curiozitate, dar și pentru că îmi era dor de foștii mei colegi de școală și de liceu, de fosta mea învățătoare și de foștii mei profesori, de foștii vecini și de prietenii mei actuali, stabiliți de mult timp în Israel, toți evrei pe care i-am cunoscut foarte bine și pe care i-am apreciat mult. După ce am făcut această pâine pot spune că este exact pe gustul meu: dulce și fină, asemeni unui cozonac de-al nostru, fără umplutură. Și nici nu este de mirare, date fiind ingredientele folosite. Challahul poate fi împletit în trei, sau în cinci. Am ales să împletesc în cinci această pâine specială, gândindu-mă ca va fi mai interesantă astfel, dar adevărul este că împletitura o poate ”descentra” oarecum. Așa că altă dată, ca să nu mai am probleme de ”centrare”, o voi împleti în trei, mai puțin complicat și cu rezultate la fel de bune.

Ingrediente

  • 325 grame de făină
  • 100 ml de apă rece
  • 1 ou
  • 2 gălbenușuri
  • 2 lingurițe de miere de albine
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • 5 grame de sare extrafină
  • 40 grame de zahăr tos
  • 30 ml de ulei de floarea soarelui
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • semințe de susan (mac)

Mod de preparare

Se frământă un aluat din: făină, apă rece, oul întreg, gălbenușurile, mierea, drojdia mărunțită, zahărul tos și sarea. Când aluatul este ferm, se încorporează uleiul și apoi se lasă la dospit, timp de 45 de minute, acoperit cu un prosop de bumbac și într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

După acest interval de timp, se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată, se întinde o foaie cu grosimea de 6-7 mm, care se împăturește ca o foaie de hârtie și se lasă din nou la dospit 45 de minute, în aceleași condiții, până ce își dublează volumul.

Atunci se depune aluatul pe masă și se împarte în 3 sau 5 bucăți, în funcție de cum ați ales să faceți împletitura. Din fiecare bucată se fac șuvițe, cât mai netede, la suprafață și de grosimi similare. Pentru împletitura în cinci se procedează în felul următor:

Se pun șuvițele pe planșetă, prinse la capătul de sus, după care se începe împletirea, luând prima  șuviță din dreapta și aducându-o în poziția a doua, din stânga. Apoi  prima șuviță din stânga se aduce în poziția a treia și se răsucește cu șuvița a doua. Se reia împletirea cu prima șuviță din dreapta, care se trece pe deasupra celorlalte, până în poziția a doua din stânga, iar prima șuviță din stânga se trece în poziția a treia și se răsucește cu cea din poziția a doua. Astfel se continuă până la capătul șuvițelor.

Odată împletită, pâinea se pun în tavă (unsă, sau prevăzută cu hârtie de copt), se acoperă cu un prosop de bumbac și se lasă la dospit, până ce mai crește cu 50%. Atunci se unge cu ou (și mai bine, doar cu gălbenuș) se presară semințe (de susan, sau de mac) și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește, se coace și se rumenește frumos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Challah, paine evreiasca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine Challah- painica evreiasca

Postat de gugugh

Paine Challah- painica evreiasca

- intr-un bol incapator, se amesteca 100g din faina, drojdia si apa si se da deoparte 15-20 de minute, pana compoztia dospeste - se adauga ouale, mierea, uleiul, sarea apoi treptat faina - se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.03.2021, 19:10
Foarte frumoasa a iesit !!! Si eu am mai vazut aceasta paine . Nu am preparat din cauza ca imi pare usor dulce . Felicitari !!!
la 15.03.2021, 19:22
Ce minunata este painea! Sa nu mai zic ca mi-ar placea sa gust din ea!
la 15.03.2021, 20:13
la 15.03.2021, 20:13
la 15.03.2021, 20:19
Super!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking