Chec cu zahar ars

Postat de mihasara in Prajituri
24 Oct 2012 | 9020 vizualizari
Chec cu zahar ars

Aceasta reteta de chec, am mostenit-o de la bunica din partea mamei. Imi aduc aminte de parca ar fi fost ieri cum se amuza ca de cate ori venea in vizita, iar eu o rugam sa-mi faca aceasta minunatie de chec . Bineinteles ca de fiecare data il facea cu mare drag iar eu ma minunam de fiecare data de lejeritatea cu care se invartea prin bucatarie, in ciuda varstei inaintate. Nu il pregatesc foarte des, dar de fiecare data are un succes imens si intotdeauna spun cu foarte mare mandrie ca am reteta de la bunica mea.:)

Ingrediente

  • 3 oua
  • 100 g zahar pentru ars
  • 200 g zahar
  • 250 ml lapte sau smantana
  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • drojdie de bere cat o boaba de mazare
  • 1 plic de zahar vanilat- facultativ-
  • nuca, stafide sau alune
  • faina cat cuprinde

Mod de preparare

Punem 100g zahar intr-o cratita si il caramelizam.

Exista doua variante si anume, adaugam cana de lapte fierbinte peste zaharul ars, dar exista riscul sa se arda, desi nu influenteaza cu nimic reteta si gustul, sau lasam 15-20 de minute sa se raceasca putin zaharul ars si turnam laptele caldut. Eu, depinde cat de mult ma grabesc, uneori folosesc prima varianta, alteori astept pana a doua zi sa se topeasca caramelul.

Dupa ce s-a topit caramelul si s-a racit  trecem la urmatoarele operatiuni.

Intr-un vas amestecam usor cu telul cele 3 oua cu 200g zahar, dupa care turnam putin cate putin carmelul si amestecam.

Adaugam cele 3-4 linguri de ulei, eu pun 4 dar daca vi se par multe puteti lasa doar 3.

Adaugam si drojdia si amestecam foarte bine sa se incorporeze.

Urmeaza bicarbonatul de sodiu stins cu putin otet.

Si la final faina, in jur de 1.5-2 cani.

 De preferat sa cerneti faina intr-un castron si sa puneti cu o lingura, una catre una pentru a fi sigur ca nu o sa fie nici prea moale, nici prea tare.

Trebuie sa aiba consistenta obisnuita a unui aluat de chec.

Se incinge cuptorul.

Se ung doua  tavi de chec cu ulei si se presara faina.

Se rastoarna compozitia in tavi in mod egal si se presara nuci/alune, stafide sau ce doriti si daca doriti.

Se coace la 180 grade timp de 30 de minute.

Se face testul cu scobitoarea si daca s-a copt se scoate din cuptor, se culca tava pe-o parte si se inveleste cu un prosop curat.

Dupa ce s-a racit, se scoate din tava, se pudreaza cu zahar pudra si se serveste cu ceai de fructe sau cu lapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chec cu zahar ars" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chec cu zahar ars

Postat de mihasara

Chec cu zahar ars

Punem 100g zahar intr-o cratita si il ardem. Exista doua variante si anume, aduagam cana de lapte fierbinte peste zaharul ars, dar exista riscul sa se arda, desi nu influenteaza cu...

Citeste continuarea

Chec de post cu aroma de zahar ars

Postat de katty

Chec de post cu aroma de zahar ars

Punem 2 linguri de zahar intr-o craticioara pe foc pana capata o culoarea frumoasa , caramel . Stingem cu apa , punem restul de zahar si lasam sa fiarba pana zaharul se topeste . Turnam uleiul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.10.2012, 19:55
Te cred, cum sa nu fie delicios? Chiar arata grozav! Felicitari!
la 24.10.2012, 20:04
grozav checul asta
la 24.10.2012, 20:55
Mmm ce bun
la 24.10.2012, 21:00
la 24.10.2012, 23:31

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking