Chiftele cu oua de prepelita
Postat de margo in Mancaruri cu carne
27 Mai 2015 | 2854 vizualizari
Unii spun ca originea chiftelei este in Turcia.Nu stiu cine le-a inventat,dar sunt traditionale (adica se fac din mosi-stramosi) atat la noi,cat si in multe alte tari:Turcia,Israel,Liban,Italia,Grecia.Se numesc diferit si se condimenteaza diferit,dar,la baza este compozitia de chiftea.
O istorie a chiftelei spune ca prin sec.XVI,ca si acum,pe strazile noastre erau multi caini hoinari.In aceste cazuri romanii apelau la "spiterul"de pe strada,adica farmacistul,care de obicei era neamt.Pentru a scapa de cainii vagabonzi acesta facea un "gift"pe care-l dadea cainilor.Ce era acest "gift"(a se citi ghift)?Era carne tocata facuta bot,in care farmacistul punea un pic de otrava pe care cainii o mancau si mureau.Vestea a mers din gura in gura si cuvantul s-a transformat in "chift".Gospodinele romance au invatat sa faca si ele rotocoale de carne tocata,dar nu mai puneau otrava in ele,ci le condimentau si le prajeau in ulei pentru a le manca.Astfel le-a ramas numele de "chiftele".
In ziua de azi chiftelele se fac ori mari de tot si le zice parjoale,ori mici,si le zice chftelute.Se prajesc in untura multa sau ulei sau se marineaza in sos de rosii.
La chiftelele de astazi am adus un plus de savoare pentru ca am pus in mijlocul lor cate un ou de prepelita fiert.Si au o consistenta si o savoare aparte datorita faptului ca ouale de prepelita sunt foarte proaspete,sunt primite direct de la producator,deci nu au stat zile intregi in rafturile magazinelor.
Furnizoarele acestor oua,prepelitele de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni sunt hranite si crescute natural,fara a fi stresate.Domnul Mihai Dumitru a trimis aceste oua ,mie si altor bloggerite,pentru a le testa in diferite preparate,in cadrul proiectului Traditie si gastronomie romaneasca,initiat de Gina Bradea.
Amandurora le multumesc si pe aceasta cale pentru initiativa lor.