Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa

Postat de RODIMUR in Porc
27 Ian 2018 | 3970 vizualizari
Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa

Un aperitiv foarte bun, pentru mesele festive, dar și pentru un mic dejun oarecare. Înainte de revoluție, aperitivele de la mesele festive erau mai mult preparate în casă și mai puțin cumpărate din magazin, nu doar pentru că lumea era mai harnică, ci mai ales pentru că atunci magazinele erau cam goale și ce se găsea uneori, se cumpăra pe cartelă... Am făcut acest aperitiv așa cum se face la noi în familie și în Moldova, în general. Dacă pârjoalele moldovenești se fac aici de formă ovală, chifteluțele de formă rotundă (astea se fac la fel și în alte țări, după cum am constatat!) chifteluțele în sos de maioneză le facem mici, ca niște biluțe, atât cât să poată fi luate în furculiță, fără a fi tăiate în farfurie. Am folosit, așa, ca de obicei, ceapă roșie crudă, pentru că nu este iute, pentru gustul ei și pentru senzația plăcută la mestecare. Iar în privința sosului, am adus o îmbunătățire, după ce am văzut o rețetă de-a lui Merișor: am adăugat iaurt, pentru ca sosul să fie mai puțin onctuos și puțin acrișor. Pe vremuri, eu făceam aceste chifteluțe doar cu maioneză și ceapă, dar cred că așa cum le-am făcut acum sunt mai bune. Mulțumesc, Merișor, pentru sugestia găsită în rețeta ta!   Din ingredientele de mai jos am făcut 18 chifteluțe obișnuite (pe care le-am servit cu pireu de cartofi și acrituri) și 36 de chifteluțe-biluțe, pe care le-am făcut cu sos de maioneză. Estimez că aproximativ 1/4 din cantitatea de amestec de carne a fost pentru aceste chifteluțe-biluțe.  

Ingrediente

  • Pentru toate chifteluțele (medii și mici):
  • 500 grame de carne tocată de porc (pulpă)
  • 1 ceapă medie
  • 1 cartof
  • 1 felie de pâine înmuiată în lapte și stoarsă
  • 1 ou
  • 4 căței de usturoi
  • 1 lingură încărcată de făină albă
  • 1 praf de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de lapte dulce pentru înmuiat pâinea
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • oregano
  • făină albă pentru modelat chifteluțele
  • ulei pentru călit ceapa
  • ulei pentru prăjit chifteluțele
  • Pentru sosul de maioneză:
  • maioneză din două ouă
  • 3 linguri de iaurt gras (grecesc)
  • 1 ceapă roșie, de dimensiune medie
  • Pentru maioneză:
  • 1 gălbenuș de ou fiert tare
  • 1 gălbenuș de ou crud
  • 1 linguriță de muștar clasic
  • 75 ml de ulei de floarea soarelui
  • zeamă de lămâie

Mod de preparare

Carnea curățată, spălată și scursă bine de apă se amestecă cu usturoiul și cartoful (după ce au fost dați pe răzătoarea fină) și cu felia de pâine, înmuiată în lapte și stoarsă.

Ceapa se curăță, se spală, se taie fin și se călește în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă.  Apoi se scurge de uleiul în care s-a călit și se pune în amestecul de carne, la care se adaugă: oul, bicarbonatul, sarea, piperul, cimbrul, oregano și la urmă, făina albă. Se amestecă, se încorporează toate aceste ingrediente și când compoziția este omogenă se fac biluțe mici de carne, se tăvălesc prin făină și se prăjesc la foc mic, în tigaia cu ulei suficient, incins în prealabil.

Chifteluțele se scot cu paleta într-un vas în care s-a pus hârtie absorbantă, pentru a scăpa de excesul de  ulei. Se lasă chifteluțele la răcit și se prepară, între timp, maioneza.

Se prepară o maioneză bine legată dintr-un gălbenuș de ou, pasat bine și amestecat cu o linguriță de muștar clasic și cu un gălbenuș crud. Se adaugă uleiul, puțin câte puțin și se mixează, până ce maioneza este bine legată, iar la urmă se adaugă zeamă de lămâie, după gust.

Sosul de maioneză se prepară adăugând 3 linguri de iaurt gras și omogenizând bine. 

Ceapa roșie se curăță, se spală, se taie în forma dorită și se adaugă în sosul de maioneză.

 Chifteluțele răcite se adaugă și ele în sos, se dă preparatul la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră și apoi se servește rece, eventual cu pâine prăjită și roșii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Chiftelute cu ceapa rosie in sos de maioneza si smantana

Postat de MotanLaOale

Chiftelute cu ceapa rosie in sos de maioneza si smantana

Se toaca ceapa solzisori si se pune intr-un castron. Se presara sare si se toarna otet si apa in proportii egale. Se acopera cu folie si se tine la frigider cel putin 5 ore. Se face o...

Citeste continuarea

Salata de ceapa marinata cu chiftelute

Postat de mihaelar63

Salata de ceapa marinata cu chiftelute

Ceapa se curata, se spala si se taie pestisori. Se pune la fiert apa cu sare, boabe de piper, boabe de mustar si otet. Cand apa da in clocot, se toarna ceapa si se lasa la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.01.2018, 15:39
Gust si eu de la tine , bunatatea !!!
la 27.01.2018, 15:45
Cu mare plăcere, Mihaela!
la 27.01.2018, 15:46
preferatele mele
la 27.01.2018, 15:49
Mă bucur că-ți plac și ție, Mihaela Ursan!
la 27.01.2018, 16:01

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking