Cighir din ficatei de pui

Postat de RODIMUR in Ficat
16 Mai 2017 | 5944 vizualizari
Cighir din ficatei de pui

Cuvântul "cighir" vine din limba turcă și înseamnă "măruntaie". În Moldova "cighirul" este, de fapt "drobul", deși el are mai multe sensuri, dintre care cel mai cunoscut este de "fel de mâncare preparat din măruntaie de porc, miel, etc., tocate și înfășurate în prapur". Există și varianta de "cighir moldovenesc", un fel de chiftele (și cuvântul "chiftele" vine din limba turcă!) făcute din carne și organe de porc, cu multă ceapă, usturoi, piper și ardei iute, prăjite în untură. Așadar cighirul este drobul știut de toată lumea. Eu nu prea fac drob de miel, pentru că are un gust foarte puternic. De cele mai multe ori fac drob de champignons, care este foarte bun și răcoros, dar și din ficat de porc și mai ales din ficat de pui. Acesta din urmă este mai bun, mai plăcut și mai fin. Acum, cînd au ieșit zarzavaturile noi, sunt tentată să-l prepar, ca pe o rețetă de picnic, dar și ca un aperitiv de toate zilele.

Ingrediente

  • 300 grame ficăței de pui
  • 4 ouă
  • 2 linguri făină albă
  • miezul de la 3-4 felii de pâine
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură de usturoi verde (numai codițele)
  • 2 legături de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • ulei pentru prăjit ceapa
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță de Vegeta
  • 2 ouă fierte tari

Mod de preparare

Se curăță, se spală și se taie codițele de la usturoiul verde.

Se alege, se spală și se taie mărunt pătrunjelul și mărarul.

Se curăță și se spală ceapa. Bulbii de la ceapa verde se taie și se pun la topit în ulei, iar codițele se taie, de asemenea și se pregătesc pentru a fi încorporate crude în compoziția de drob.

Se fierb tare două ouă și se curăță de coji.

Se spală ficățeii și se fierb un clocot-două, după care se scurg de apă și se lasă la răcit. Când s-au răcorit, se taie mărunt, se pun într-un vas mai mare și peste ei se adaugă zarzavaturile tăiate mărunt (Codițele de la ceapă și usturoi, mărarul, pătrunjelul), ceapa cu uleiul în care s-a prăjit, cele 4 ouă crude și condimentele (sare, piper, Vegeta, bicarbonat). Se amestecă bine, după care se adaugă cele două linguri de făină albă. Se fărâmițează miezul de la 3-4 felii de pâine și se adaugă acestei compoziții, amestecând foarte bine.

Se toarnă compoziția într-o formă specială de copt, sau într-o tavă de unică folosință. La mijlocul tăvii se vor pune cele două ouă fierte tari, având grijă să fie acoperite de compoziția de drob. Se dă tava la cuptor, la foc mic. Când drobul se rumenește, se verifică  dacă s-a copt, cu o scobitoare și dacă este gata, se scoate și se lasă mai întâi să se răcească, înainte de a-l tăia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cighir din ficatei de pui" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Ficatei de pui cu mazare

Postat de oanapl

Ficatei de pui cu mazare

Cureți legumele și le speli. Toci ceapa mărunt, morcovii îi dai pe răzătoarea mică, iar roșia si ardeii le tai cubulețe. Usturoiul îl tai feliuțe.  Ficățeii de pui...

Citeste continuarea

Ficatei de curcan in sos de vin rosu

Postat de Sidy

Ficatei de curcan in sos de vin rosu

Curatam ceapa , o tocam marunt si o sotam in untul topit.Cand este aproape gata adaugam cateii de usturoi tocati marunt, apoi ficateii curatati si spalati.Adaugam supa de carne peste ei si ii...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.05.2017, 23:44
bun bun
la 17.05.2017, 06:44
E tare bun servit alături de legume proaspete (roșii, castraveți, ceapă), măsline, caș sau alte aperitive ușoare!
la 17.05.2017, 06:57
Mulțumesc mult, Motănel!
la 17.05.2017, 06:59
Da, Kytz, e bun cu roșii și cu orice altceva își dorește fiecare. Mie îmi place și simplu (oricum conține multe zarzavaturi). Mulțumesc frumos pentru aprecieri!
la 18.05.2017, 00:16
Tare bun....fac destul de des, le place mult fetelor iar eu mă bucur că papă cu plăcere!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking