Ciocolata de casa, cu alune de padure

Postat de RODIMUR in Dulciuri
22 Dec 2018 | 5645 vizualizari
Ciocolata de casa, cu alune de padure

Fac ciocolată de casă, foarte bună și apreciată, încă de când eram elevă în liceu, dar anul acesta, pentru Crăciun, m-am decis să adaug alune de pădure și să o aromatizez cu ulei din  alune de pădure. Rezultatul acestui nou ”experiment” culinar este de-a dreptul senzațional! Singura dificultate a fost pregătirea alunelor, cumpărate ”în coajă”, dar oricum, nici acesta nu a fost un obstacol greu de depășit, iar acum avem parte de o mare plăcere gustativă și de un răsfăț rar. Știu că se găsește ciocolată, de toate felurile și în comerț, dar nici una din ele nu este la fel de bună ca cea de casă și din ingrediente absolut naturale... Am socotit o porție de ciocolată, pe care o tăiați cum vreți, pentru oricâte persoane doriți...

Ingrediente

  • 250 grame de lapte praf ”Rarăul” (26% grăsime)
  • 50 grame de cacaco
  • 500 grame de zahăr tos
  • 100 grame de unt
  • 250 ml de apă
  • esență de rom
  • 3-4 linguri de ulei de alune de pădure
  • 150-200 grame de alune de pădure

Mod de preparare

Dacă alunele sunt în coajă, va trebui să vă ocupați mai întâi de ele. Se sparg alunele, se îndepărtează cojile, după care se opăresc timp de 10 minute, pentru a le decoji mai ușor. Alunele se pot folosi și astfel, crude, dar sunt mult mai bune, dacă sunt rumenite puțin în cuptor. Abia astfel ele dobândesc gustul pe care-l cunoaștem, și care le fac atât de bune...!

Se amestecă laptele praf cu cacaua, chiar cu o zi înainte, pentru că această operațiune durează mult timp, deoarece trebuie să aveți grijă să nu rămână cocoloașe de lapte praf.

După ce amestecul solid (lapte praf+cacao) este omogenizat perfect, se face siropul. Într-o cratiță folosită doar pentru dulciuri se toarnă apa rece și se adaugă zahărul tos. Se fierbe siropul la foc iute, până ce se leagă foarte bine și se îngroașă vizibil, iar pe pereții vasului se simte zahărul care începe să se cristalizeze.

Când siropul este bine legat, se ia cratița de pe foc și se topește în ea untul, feliat, ca să se amestece și uniformizeze mai repede.

Se adaugă ingredientele solide bine amestecate (laptele praf și cacaua). Se amestecă întruna și se încorporează ingredientele solide, având grijă să nu se formeze cocoloașe.

După ce s-au încorporat bine ingredientele solide și nu au rămas cocoloașe (o ciocolată reușită trebuie să fie deja destul de deasă și greu de amestecat în acest moment) se adaugă esența de rom și uleiul de alune de pădure.

Se toarnă ciocolata fierbinte în tavă, sau în forme unse în prealabil cu unt și se decorează cu alune, după care se dă la răcoare, până ce se întărește.

A doua zi, ciocolata se taie în formele dorite și se pune în recipiente închise ermetic, care se țin la rece, în frigider, până la epuizare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciocolata de casa, cu alune de padure" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (40)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Dana si Florin - Casa de piatra

Postat de Constelatialeu

Desert tort Dana si Florin - Casa de piatra

Este un tort destul de simplu dar care necesita timp si rabdare. Prima data am pregatit mousul de ciocolata alba. Mai intai am batut smantana pentru frisca, am batut 400 ml de smantana pentru...

Citeste continuarea

Desert ciocolata in trei culori

Postat de RODIMUR

Desert ciocolata in trei culori

Mai întâi se pregătesc ingredientele pentru ciocolata cu cacao. Se amestecă foarte bine laptele praf cu cacaua, în așa fel încât să nu rămână cocoloașe...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.12.2018, 09:25
De unde ai cumparat acest lapte praf Raraul?( din ce tip de magazin)
Si mie imi place ciocolata de casa, iar a ta arata forte apetisanta !
la 22.12.2018, 09:42
Foarte bună!
la 22.12.2018, 09:51
Mihaela, cele mai multe cumpărături le fac din Kaufland. Acolo l-am găsit...Mulțumesc frumos pentru apreciere! Iar dacă vrei să faci ciocolată după rețeta asta, să legi bine siropul...Succes!
la 22.12.2018, 09:51
Îți mulțumesc frumos, Corinuța!
la 22.12.2018, 09:59
Yumyy! Arata atat de bine ciocolatica! Salvez si eu reteta ta.

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking