Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina) și cartofii, se spală, se porționează și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se adaugă apă caldă, în cazul în care scade prea mult la fiert.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.
Usturoiul se curăță, se spală și se mărunțește.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie fin.
Se desparte bucata de broccoli în buchețele, care se spală sub jet de apă și apoi se fierb, cu 1/2 linguriță de sare extrafină, timp de 5-6 minute, până ce se înmoaie. Atunci se strecoară de apă și se lasă să se răcorească.
Când legumele au fiert bine, se strecoară și să păstrează apa în care au fiert, pentru a o adăuga mai târziu în ciorbă. Se pasează grosier legumele (nu se dau prin blender).
Se păstrează separat o parte din buchețelele fierte de broccoli, iar restul se adaugă la legumele fierte, ca să se paseze împreună. Se adaugă, pentru pasat și ceapa călită, cu tot cu uleiul în care s-a prăjit.
Se subțiază legumele pasate cu apa strecurată de la fierberea lor și se adaugă usturoiul mărunțit.
Se dă oala cu ciorbă la fiert încă un clocot, după care se adaugă smântâna subțiată cu puțină supă de legume și apoi se condimentează după gust cu sare și piper.
Se presară pătrunjel tocat, se acoperă oala de ciorbă cu capacul și se ia de pe foc. După 10 minute ”de odihnă” ciorba se poate servi.
În farfurii se adaugă, la servire, câteva buchețele fierte de broccoli și pătrunjel tocat.