Ciorba de burta

Postat de AlexTeacher in Ciorbe
25 Sep 2015 | 14789 vizualizari

Astazi vom da credit popularitatii si iti voi povesti o reteta care va dainui pentru totdeauna in portofoliul culinar romanesc. Imi aduc aminte cu placere momentele copilariei in care spuneam c-as putea trai o viata cu ciorba de burta. Inca nu mi-am schimbat parerea ;) Reteta video, pas cu pas, o gasesti mai sus!

Ingrediente

  • 1-2 kg de burta de vita sau vitel un os mare de vita cu carne pe el
  • oase de vita afumate
  • 1 lingura de piper amestec
  • optional cateva foi de dafin
  • 5 morcovi
  • 1/2 telina
  • 2 cepe
  • 2 buc. pastarnac
  • 1 capatana usturoi
  • 8-10 galbenusuri
  • 75-80 ml ulei de masline
  • 350 g smantana normala
  • 150 g smantana de gatit
  • sare
  • piper alb
  • otet calitativ (dupa gust)

Mod de preparare

Punem burta intr-un vas cu apa si adaugam 2 lingurite de bicarbonat de sodiu pe care le dizolvam. Lasam la frigider cca 2-3 ore si o spalam apoi in 3-4 ape reci.

Curatam legumele.

Intr-o oala cu apa punem burta la fiert, la foc mediu. Cand aceasta da semne ca incepe sa se inmoaie adaugam ambele tipuri de oase de vita, foile de dafin si piperul boabe. Daca apa din oala scade foarte mult si burta de vita da semna ca nu se va fierbe prea curand, completati cu apa.

Adaugam legumele intregi. Vrem ca oasele, burta si legumele sa fie gatite in acelasi timp, iar acestea din urma sa nu fie zdrobite. Trebuie sa tinem cont de acest lucru cand folosim burta prefiarta. Aceasta va fierbe mult mai repede si va trebui sa o punem  impreuna cu oasele la fiert si, la scurt timp, legumele.

Odata ce s-a fiert totul, scurgem zeama intr-o alta oala si inlaturam oasele.

Lasam burta la racit pe un tocator. Curatam si tocam sau zdrobim usturoiul si il invelim intr-un saculet de tifon sau il punem intr-un infuzor. Il legam cu sfoara si il introducem in oala cu ciorba ca sa-si lase aroma.

Intre timp amestecam cele doua tipuri de smantana si galbenusurile. Luam cate un polonic din zeama de ciorba si adaugam peste compozitia din smantana si galbenusuri, amestecand constant. Esentialul este sa aducem treptat aceasta compozitie la temperatura lichidului din oala.

Adaugam cca 10-12 polonice de lichid si punem compozitia peste restul lichidului din oala.

Dupa ce s-a racit burta, o taiem fideluta si o adaugam inapoi in oala cu ciorba.

Dam pe razatoare cei 2 morcovi ramasi si ii calim in ulei de masline pana isi pierd din culoare. Scurgem uleiul, fara morcovi pe deasupra ciorbei. Potrivim apoi de sare si piper.

Adaugam otet dupa gust. Optional, se poate servi cu ardei iute.


Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Retete similare

Ciorba de burta express

Postat de Ksenya

Ciorba de burta express

Se pune burta la fiert cu stockul de legume pentru 20 minute. intre timp calim morcovul in cele 2 linguri de ulei; cand a inceput sa aiba culoare portocalie intens spre aramiu, dam deoparte....

Citeste continuarea

Ciorba de burta la ceaun

Postat de Constelatialeu

Ciorba de burta la ceaun

mai intai mergem la macelarie si cumparam materia prima, adica burta de vita, de preferat s ao alegem cu muchie si turloaie de vita. Spalam burta si turloaiele ( oase) foarte bine, apoi le punem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.09.2015, 15:40
E burta de sub burta sau deasupra burtii... ...delicioasa,vreau si eu o portie mare,se poate?
la 25.09.2015, 15:44
la 25.09.2015, 15:46
buna rau
la 25.09.2015, 15:58
ne place
la 25.09.2015, 16:34

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking