Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, la foc mic și în ulei suficient.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește și ea cu ceapa, la foc mic, până ce se înmoaie și mai scade puțin lichidul lăsat.
Se pregătesc păstăile (fasolea verde). Dacă sunt proaspete, se aleg, li se rup capetele, se spală, se taie în bucăți mai mici și se lasă în așteptare. Dacă sunt de la congelator și sunt mai lungi, se taie în bucăți mai mici.
Se spală dovlecei și li se taie capetele. Se taie dovleceii cubulețe și se lasă în așteptare.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă mazărea, cubulețele de dovlecei și fasolea verde. După vreo două clocote se adaugă și legumele călite și se mai lasă ciorba la fiert încă 4-5 minute.
Între timp se aleg verdețurile (mărarul și pătrunjelul) se spală, se zvântă și se taie separat.
Când dovleceii din ciorbă sunt fierți, se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după care se ia oala de pe foc, se presară verdețurile tocate și se pune capacul. După 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, cu 1-2 linguri de smântână, dacă se dorește.