Ciorba de fasole boabe, cu fidea

Postat de RODIMUR in Ciorbe
7 Dec 2020 | 6520 vizualizari
Ciorba de fasole boabe, cu fidea

N-am mai făcut de mult timp o ciorbă de fasole boabe, așa că i-a venit rândul, în urmă cu vreo săptămână. A fost excelentă și s-a terminat deja, nu numai pentru că a fost exact pe gustul nostru, ci și pentru că a trecut vreo săptămână de când am făcut-o... În timpul de preparare nu am inclus perioada în care fasolea a stat la înmuiat. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

Ingrediente

  • 500 grame de fasole boabe
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 2 cepe medii, galbene
  • 2 roșii
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1/2 legătură de leuștean
  • sare
  • piper
  • 200 grame de fidea

Mod de preparare

Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat cu multă  apă rece, cu o seară înainte de preparare. Fasolea se poate înmuia mai repede, după spălare, timp de 3 ore, în apă clocotită. După acest interval de timp, se aruncă apa (îngălbenită) și apoi se trece la prepararea fasolei, conform rețetei.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Separat, se mai pune o oală cu apă la încălzit.

Fasolea se scoate din apa în care s-a înmuiat și se pune la fiert. Dacă s-a înmuiat peste noapte, se pune la fiert cu apă rece, iar dacă s-a înmuiat rapid, în apă clocotită, se strecoară și se pune la fiert cu apă caldă.

În timp ce rădăcinoasele fierb, se curăță cepele, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic. 

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, peste ceapa călită deja, până ce scade lichidul.

După două-trei clocote se strecoară fasolea de apa în care a fiert și se pune din nou la fiert, cu apa încălzită, pregătită separat. După încă un clocot-două, se strecoară fasolea și se adaugă în oala cu rădăcinoasele aproape fierte.

Se adaugă legumele călite în oala de ciorbă și se mai lasă la fiert încă un clocot-două.

Între timp se aleg frunzele de pătrunjel și leușteanul, se spală și se toacă.

Se fierbe fideaua separat, se clătește, se strecoară și se adaugă în oala de ciorbă.

Se condimentează ciorba, după gust, cu sare și piper.

Se presară verdeața tocată, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute, ciorba se poate servi, eventual cu ardei iuți, uscați, sau murați. Cine vrea, poate acri ciorba (eu am lăsat-o ”dulce” așa cum a ieșit, cu gustul natural al ingredientelor, pentru că uneori acreala mai trebuie evitată).

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole boabe, cu fidea" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Ciorba de fasole boabe uscate

Postat de COSTEO

Ciorba de fasole boabe uscate

Seara Punem fasolea la hidratat (8-10 ore). Dimineata Punem fasolea la fiert in apa cu sare si 1 lingurita bicarbonat sau 1 lingurita de zahar,si lasam sa dea in clocot si apoi...

Citeste continuarea

Ciorba de fasole

Postat de deyutzky

Ciorba de fasole

Fasolea se pune in apa la inmuiat si se lasa peste noapte sau minim 3 ore. Dupa ce a stat la inmuiat se pune la fiert iar cand da primul clocot se arunca apa, se spala bine si se pune alta apa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.12.2020, 10:42
Recunosc nu suntmare fana a ciorbelor dar as manca cu drag
la 07.12.2020, 10:47
Îți mulțumesc frumos, Adele, mai ales că nu eși fan... Nouă ne plac mult supele, ciorbele, borșurile...
la 07.12.2020, 10:57
la 07.12.2020, 11:10
la 07.12.2020, 12:55
Buna!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking