Ciorba de fasole cu sunculita taraneasca

Postat de mirela0911 in Ciorbe
8 Dec 2017 | 10999 vizualizari
Ciorba de fasole cu sunculita taraneasca

Nu cred ca exista cineva caruia sa nu-i placa ciorba de fasole. Si daca mai are si o bucata de ciolan afumat sau sunculita taraneasca ... e mai mult decat perfecta.  "Reteta romaneasca"

Ingrediente

  • cca 700-800 g fasole boabe uscata (tarcata)
  • 500 g sunculita taraneasca afumata
  • 30 ml ulei
  • 1 ceapa
  • 1 morcov mare
  • 1 buc patrunjel radacina
  • 1/2 de telina
  • 2 foi de dafin
  • 400 ml bulion
  • 1 crenguta de leustean
  • 1 lg boia
  • 2 lg ulei

Mod de preparare

Mai intai se curata fasolea de impuritati si se pune intr-un vas in apa rece peste noapte.

A doua zi se scurge de apa si se pune fasolea intr-o oala la fiert, in apa rece. Intr-o alta oala se pune apa sa fiarba. Dupa ce a dat cateva clocote, se scurge fasolea de apa si se toarna in cealalta oala si se lasa sa dea cateva clocote si acolo, se scurge si se pune apoi intr-o oala mai incapatoare in care se va pregati ciorba si in care fierbe deja apa. Se lasa sa fiarba si se indeparteaza spuma la nevoie.

Se curata ceapa, morcovul, patrunjelul si telina. Morcovul se taie cubulete mici, iar ceapa se taie marunt.

Intr-o craticioara cu fudul dublu se pune uleiul la calit si se adauga morcovul. Se lasa putin pana incepe sa se coloreze bine uleiul apoi se adauga si ceapa. Se calesc impreuna in jur de 5 minute dupa care se stinge cu un polonic de apa din oala in care fierbe fasolea. Se lasa sa dea cateva cloote apoi se toarna peste fasole si se adauga si patrunjelul si telina asa intregi sau taiate in doua.

Sunculita taraneasca se taie in bucati mai mari sau mai mici, cum doriti, si se pune in oala cu fasole sa fiarba impreuna. Se adauga si foile de dafin.

Timpul de fierbere difera in functie de calitatea fasolei, poate dura mai mult sau mai putin. Se verifica din cand in cand fasolea daca este fiarta. Cand este pe jumatate fiarta se adauga sare dupa gust. Cand este fiarta fasolea se toarna bulionul si se lasa sa mai fiarba impreuna cca 5 minute. Se mai potriveste de sare dupa gust, daca este cazul.

Intre timp se pun cele 2 lg de ulei la calit impreuna cu boiaua. Se amesteca continuu timp de 5 secunde dupa care se stinge cu putina apa. Se lasa sa se aseze boiaua pe fundul craticioarei si se toarna usor peste ciorba doar lichidul, fara a turna si boiaua care si-a schimbat culoarea. 

Se mai lasa sa dea cateva clocote dupa care se stinge focul, se pune crenguta de leusteans si se acopera pentru a se imbina aromele.

Se serveste cu ceapa rosie, neaparat. Celor carora le place, pot adauga in ciorba tarhon pus in otet.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu sunculita taraneasca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (46)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de fasole verde cu sunculita taraneasca

Postat de babi5

Ciorba de fasole verde cu sunculita taraneasca

Zarzavaturile , ceapa si ardeiul se curata se spala apoi se toaca marunt si se pune la calit cu uleiul si 100 ml apa , se adauga sunculita taiata feliute si se mai lasa la calit cu zarzavatul 10...

Citeste continuarea

Ciorba taraneasca cu afumatura

Postat de Oana

Ciorba taraneasca cu afumatura

Sunculita se taie felii si se inabuseste cu ceapa rosie taiata cubulete. Se adauga tijele de telina taiate rondele subtiri si se mai lasa putin la inmuiat. Restul legumelor se curata, se spala si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.12.2017, 18:17
Aiii, ce m-ai lovit în pofte!
la 08.12.2017, 18:29
Ce ciorbiță gustoasă!
la 08.12.2017, 18:32
Pffffffffffff, hai că mă pui la treabă Atuul meu principal e ceapa aia roșie Apoi uremază și restul ingredientelor Tareeeee bună și pe gustul Zmeișorilor
la 08.12.2017, 18:37
Cea mai bună! Din asta am si eu!
la 08.12.2017, 18:38
ce bine arata

Vezi toate comentariile (46)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking