Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca

Postat de Reli_B in Ciorbe
14 Aug 2018 | 18589 vizualizari
Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca

Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca este des intalnita in Ardeal, mama noastra facea pe vremuri ciorba cu carne de porc afumata de la borcan (garnita), o acrea cu bors, punea lascutele si o lasa asa limpede. Eu am folosit la ciorba kaizer, am acrit-o cu lamaie si am pus ou si smantana. Indiferent de varianta aleasa, este la fel de buna, insa cel mai important ingredient din aceasta ciorba este afumatura, care ii da gustul specific acestei ciorbe de lascute.  Lascutele sunt paste fainoase in forma de patratele dar se pot folosi si altfel de paste, sa fie insa de marime mica. Pentru Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca ai nevoie de urmatoarele ingrediente: ceapa, morcovi, telina, kaiser, lascute, smantana, oua.

Ingrediente

  • Ingrediente Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca
  • 1 buc mare de ceapa alba
  • 2 morcovi potriviti
  • 4-5 lg ulei
  • o felie de telina
  • 250 g kaizer afumat
  • 1 lgt sare
  • 200 g lascute (paste fainoase patratele)
  • 200 g smantana
  • 2 galbenusuri
  • zeama de lamaie dupa gust
  • tarhon, patrunjel pentru aroma

Mod de preparare

Cum se prepara Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca

Punem o oala de 5 litri cu apa la fiert. Curatam ceapa, o taiem in patru, dar nu de tot si o punem in oala.

Kaizerul il spalam si il taiem in cubulete. Il adaugam in oala si lasam sa fiarba 15-20 de minute.

Curatam morcovii si ii dam pe razatoarea cu gauri mari. Jumatate dintr-un morcov putem sa il lasam nerazalit, il taiem in doua si il punem asa la fiert. Punem si felia de telina taiata in doua. Morcovul razalit il punem intr-o cratita cu uleiul si il lasam la calit cca 5 minute, pana se inmoaie usor.

Dupa ce s-a inmuiat ceapa, o scoatem din oala. Punem morcovul care calit impreuna cu uleiul ii da culoare ciorbei. Adaugam 1 lgt de sare si lasam la foc potrivit in continuare pana sunt fierte toate ingredientele.

Intre timp punem lascutele la fiert in apa cu sare. Cand sunt aproape fierte, le scurgem si le punem in oala. Le lasam sa mai fiarba 2-3 minute, apoi adaugam zeama de lamaie dupa gust. Mai adaugam sare daca trebuie, lasam sa dea 2-3 clocote, apoi luam oala de pe foc. Din cand in cand, mai amestecam in oala sa se mai astampere.

Intr-o farfurie amestecam galbenusurile, apoi punem smantana. Omogenizam bine, apoi cu un polonic luam din ciorba si punem peste smantana sa o aducem la aceeasi temperatura. Turnam totul apoi in oala, amestecand intre timp ca sa nu se aduna smantana.

La servire putem pune frunze de patrunjel verde sau frunze de tarhon.

O alta mancare savuroasa, traditionala este si Ciorba de burta la ceaun pe care trebuie neaparat sa o savurezi cu niste Ardei iuti in otet si cu Paine de casa, calda si buna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Ciorba de fasole cu afumatura de porc

Postat de merisor67

Ciorba de fasole cu afumatura de porc

Boabele de fasole, bine spalate le punem de cu seara intr-un vas si le acoperim cu apa in cantitate mai mare si dam vasul la frigider. A doua zi, schimbam apa si punem vasul la foc mediu si...

Citeste continuarea

Ciorba manastireasca de legume

Postat de Sylvia

Ciorba manastireasca de legume

Prepararea si ingredientele sunt extrem de simple, rabdarea si dragostea de bucate este cheia retetei. Toate radacinoasele ( morcovul pastranacul, telina ) se dau pe razatoare. Ceapa, ardeiul,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.08.2018, 19:24
Foarte bună ciorbica!
la 14.08.2018, 20:01
Nu știam ce sunt lăscuțele, dar îmi plăcea cum arată ciorbița în farfurie...Am citit lista de ingrediente și m-am lămurit..Sigur e tare bună, dacă e vorba de paste făinoase...!
la 15.08.2018, 05:27
buna rau ciorbica asta!
la 15.08.2018, 07:38
Ce bun trebuie să fie !
la 15.08.2018, 10:36
Foarte buna! Am mancat ieri doua portii!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking