Ciolanul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Între timp, se curăță legumele, se spală și se pregătesc pentru ciorbă. Morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina se taie în formele preferate și se pun la fiert într-o oală în care se va prepara ciorba.
Cepele se curăță, se spală, se taie și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin.
Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun la călit peste ceapă, să se înmoaie puțin.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun în oala cu legume, când acestea sunt deja fierte pe jumătate.
Când ciolanul afumat este fiert, se strecoară printr-o sită deasă, se lasă să se răcorească puțin, se îndepărtează osul, după care se porționează în bucăți potrivite ca dimensiune, pentru a fi puse în ciorbă, odată cu supa rezultată de la fierberea lui.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie fin.
În oala cu ciorbă se adaugă și legumele călite (ceapa și roșiile) și după încă două-trei clocote se condimentează, după gust, cu sare și piper, se presară pătrunjelul tăiat fin și se oprește focul de la aragaz.
Se acoperă oala cu ciorbă cu un capac și abia după un sfert de oră, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet.