Ciorba de legume, cu loboda si smantana

Postat de RODIMUR in Ciorbe
11 Ian 2021 | 3252 vizualizari
Ciorba de legume, cu loboda si smantana

Tocmai când mă întrebam într-o zi ce fel de ciorbă ușoară să fac, am găsit în meniul ales una care se potrivea exact cu ceea ce aveam la îndemână: legume, lobodă în congelator și smântână. Rețeta mai avea leuștean și iaurt. N-am pus leuștean, deși aveam în congelator, pentru că aroma lui ar fi acoperit-o pe aceea a lobodei și de asemenea am renunțat la iaurt, de vreme ce adăugam smântână în ciorbă. Iar rezultatul a fost așa cum ne așteptam: o ciorbă ușoară și gustoasă. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

Ingrediente

  • 5-6 cartofi roz
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/4 țelină medie
  • 1 ceapă galbenă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 roșii
  • 300-400 ml de smântână grasă
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 200 grame de lobodă
  • sare
  • piper
  • frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie mărunt și se pun la fiert cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă.

Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.

Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se mărunțesc și se adaugă peste ceapă ca să se înmoaie și ei puțin, la foc mic.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapa și usturoiul. Se lasă legumele în tigaie, la foc mic, până ce scade puțin lichidul lăsat de roșii.

Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se lasă în așteptare. 

Dacă loboda este proaspătă, ea trebuie aleasă, spălată bine în câteva ape și apoi tăiată fideluțe.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă cartofii tăiați cubulețe, pentru două-trei clocote. Se adaugă apoi și legumele călite și apoi, după încă un clocot, loboda tăiată fideluță.

Se mai lasă ciorba la fiert, la foc mediu încă 4-5 minute și între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.

Se subțiază smântâna cu ciorbă, adăugată puțin câte puțin, până ce ajunge cam la temperatura celei din oală. Se adaugă apoi smântâna subțiată în ciorbă, pentru încă 2-3 minute, dar se reduce focul de la aragaz. Apoi se condimentează ciorba, după gust, cu sare și piper și se ia oala de pe foc.

Se presară pătrunjel tocat și se pune capacul pe oală. După 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, eventual cu un ardei iute, proaspăt, sau murat, fiecare după cum îi place și are la îndemână.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de legume, cu loboda si smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de loboda cu ochi romanesc

Postat de Ksenya

Ciorba de loboda cu ochi romanesc

Legumele le tocam grosier. Sotam in ulei mai intai ceapa, apoi adaugam si sotam morcovul, radacina de patrunjel, telina si cartofii. Lasam 5 minute la foc mic.    Rosiile...

Citeste continuarea

Ciorba de miel reteta a la Radu Anton Roman

Postat de MotanLaOale

Ciorba de miel reteta a la Radu Anton Roman

Carnea de miel se spala bine si se da un clocot in apa rece cu sare. Se scoate, se clateste si se pune deoparte. Zarzavaturile se curata si se toaca. Intr-o oala se pune uleiul, ceapa si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.01.2021, 19:20
buna ciorbita
la 11.01.2021, 19:42
Esti o norocoasa daca mai ai loboda !!!
la 11.01.2021, 19:49
la 11.01.2021, 19:52
Arata prea bine
la 11.01.2021, 20:11
Numai buna dupa atata carne!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking