Ciorba de pastai uscate cu afumatura

Postat de Sylvia in Ciorbe
17 Sep 2010 | 16521 vizualizari

Poate multi dintre voi nici nu stiti ce e cu aceste pastai uscate, nici nu stiu in cate regiuni ale tarii se mai practica aceasta metoda de conservare atat de veche incat poate ar trebui sa incep povestea altfel ……. A fost o data ca niciodata ca daca n-ar fi fost nu s-ar fi povestit… Undeva, departe, in muntii din nordul tarii numita Romania a fost un timp in care oamenii traiau simplu si curat, fara frigidere in care sa conserve si sa congeleze tot ce au si nu au nevoie, fara electricitate, internet si televiziune. In acele timpuri vremea avea alta masura si valoare, pentru a-ti prepara ceva de-ale gurii trebuia sa iesi in curte sa cauti stiva de lemne, sa faci un focul in soba , sa pregatesti agale bucatele ce luau drumul ceaunului …dar aveai timp suficient pana cand focul cucerea soba si infierbanta plita. Bucatele se faceau incet si gustul era mai bun si pentru ca erau mai mult asteptate si ingredientele folosite erau toate din natura. Desi totul lua mai mult timp atunci, ziua avea alta lungime si valoare pentru ca orele si clipele nu iti erau furate de mica cutiuta numita televizor care iti arata vrute si nevrute din intreaga lume ….si cel mai adesea iti arata ca iti este tot mai greu sa traiesti in zilele moderne. Nu aveai nici internet….unda magica ce te poarte peste tot in lume si a devenit un creier comun al umanitatii unde intra si are acces fiecare in functie de cat il duce propriul creier , dar aveai vecini si prieteni dragi care stiau inca sa te priveasca in suflet.

Inapoi la reteta

Comentarii (31)

la 18.09.2010, 10:15
Vero te poftesc
la 18.09.2010, 10:17
Dentistutza multumesc mult de aprecieri, dincolo de faptul ca imi place sa caut mereu arome si gusturi noi in bucatarie si sa fac si sa gust toate retete lumii am o deosebita admiratie si un drag aparte pentru vechea bucatarie romaneasca, simpla, naturala si deosebit de ingenioasa
la 18.09.2010, 12:51
ai dreptate este deosebita reteta asta!!si eu am facut de cateva ori in trecut!!asa conserva soacra mea fasolea pastai!!si stii?merge amestecata si cu boabe de fasole uscata pusa de cu seara la muiatiar iarna cand ninge are un gust si mai bun!!!felicitari!!!!!!
la 18.09.2010, 16:27
excelent, excelent totul..................................
la 18.09.2010, 20:09
Sylvia probabil esti din partea argesului, ca eu acolo am neamuri unde am mancat asa ceva. Intradevar ceva foarte gustos, dar la aimei se si afuma in acelasi timp cand se usuca si este o nebunie.
la 18.09.2010, 20:09
foarte intersanta reteta si totul natural face bine la sanatata ..
la 19.09.2010, 00:11
Draga Sylvia nota 1000,numai tu poti crea asa opere de arta
la 19.09.2010, 12:48
Foarte buna ciorba,se face la noi in Bistrita cu spinare de porc afumata si cu boabe de fasole.
la 19.09.2010, 17:58
Am mai vazut pastai uscate demuuuuuuult la tara, la bunici. Sylvia 5 furcu ptr reteta 10 pentru prezentare, sunt intru totul de acord cu tine! Cand eram mica la bunici se tineau inca sezatori seara pe timpul iernii, in fiecare seara se adunau vecinii cand la unii, cand la altii acasa...........nu aveau televizor sau si daca aveau nu prea-l deschideau..........barbatii jucau carti, femeile coseau, acolo am invatat sa tricotez.............Doamne ce amintiri!!!Multumesc Sylviuta!
la 20.09.2010, 08:48
Felicitari o adevarata scriitoare de povesti asa frumos ai scris incat am citit si eu de doua ori si tare mi-as fi dorit si eu o portie din aceasta bunatate.
la 21.09.2010, 18:12
Marieta sigur ca mereg am mancat si asa , e tare buna
la 21.09.2010, 18:13
Oswaldandrei sunt de origine din judetul Bistrita-Nasaud dar am vazut ca se foloseste in multe parti ale tarii, ce zici tu cu afumatul ei la fum de carne suna minunat imi si imaginez ce gust ii da.
la 21.09.2010, 18:14
Miuta, Nicolae , Laly va multumesc mult
la 21.09.2010, 18:15
Corina frumoase vremuri, eu stiu de aceste sezatori doar din povestile bunicii era foarte frumos cred si o socializare sanatoasa. Ma bucur sa vad ca sunt oameni carora le e drag si trecutul am vazut ca in Bucuresti incep sa se deschida localuri cu mancare traditionala ....viitorul suna bine
la 21.09.2010, 18:16
Adinacarla esti tu foarte draguta v-as aduna pe toti bucatrasii dragi la un ceaun imens de ciorba de pastai uscate

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking