Ciorba de pitoance

Postat de simona72 in Retete Delikat
13 Iul 2018 | 6973 vizualizari
Ciorba de pitoance

Reteta de baza este una traditionala si provine din Ardeal. Mai exact dintr-un sat de langa Hunedoara, un catun uitat de lume cu 9 familii la activ. Dumbrava, asa se cheama satul, situat pe coama unui deal inconjurat de paduri. Pe aici ne facem veacul in cautare de ciuperci. Nu pot sa va spun decat ca peisajul este unul mirific, iar satenii, oameni batrani, se bucura de fiecare data de cate ori le vizitam locurile. Reteta o stiu de la o tanti din sat, la ea am auzit prima oara de ciorba de pitoance. Pitoancele sunt de fapt hribi, doar ca prin locurile noastre acestia au purtat numele de pitoance de cand ma stiu. Reteta batranei era una foarte simpla, cateva legume, ciuperci,orez, apa si totul se drege cu galbenusuri cu smantana sau iaurt. Am umblat putin la reteta si in loc de apa am facut o supa de pui, iar in plus am adaugat dovlecel si rubarba cu care am acrit ciorba. Pentru ca pitoancele se potrivesc foarte bine cu marar, am ales pentru gust si aroma ierburi cu marar de la Delikat. Nu puteam sa nu aleg ierburi de calitate la asa o ciorba buna!! Cu ingrediente 100% naturale, alese cu grija, noile amestecuri de condimente si ierburi aromatice de la Delikat sunt micul meu secret al acestei retete. Ce-mi place si mai mult este ca nu contin strop de monoglutamat, sunt combinatia perfecta de ingrediente naturale si ofera un gust minunat si bogat preparatelor.

Ingrediente

  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapa alba
  • 2 graunti de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • Aproximativ 500 gr pitoance
  • Jumatate de dovlecel
  • 4-5 tije mai mici de rubarba
  • 1 cescuta mica de orez
  • 1,5 l supa de pui sau apa
  • Sare dupa gust
  • 2 galbenusuri
  • 300-350 gr iaurt gras grecesc
  • Amestec de ierburi si marar Delikat(puneti atat cat va lasa sufletul)

Mod de preparare

Se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei. Cand devine moale si sticloasa, se adauga ardeiul taiat fidelute. Se lasa 3-4 minute, cat sa se inmoaie. Se adauga usturoiul taiat marunt si morcovul dat pe razatoarea cu gauri mari. Se lasa la calit, cu capacul pus alte 5 minute.

Intre timp ne ocupam de ciuperci, adica le alegem pe cele mai tinere si mai frumoase, le curatam, le spalam si le taiem in felii. Le punem si pe acestea in oala dupa ce morcovul s-a calit putin. Punem din nou capacul si lasam la foc mic alte 5-7 minute.

Dovlecelul se spala, se taie in sferturi si, pentru ca nu-mi place partea cu seminte, o inlatur. Se taie partea care a ramas, cea mai ferma/mai tare din dovlecel in bucatele. Tijele de rubarba se curata si se taie in rondele. La final, cand ciupercile s-au inmuiat, se adauga dovlecelul si rubarba.

Intre tot acest timp supa de pui fierbe intr-o oala sub presiune. In 30 minute este gata, exact la timp cand trebuie sa folosita. Se strecoara si se adauga in oala cu ingredientele pentru ciorba.

Se lasa ciorba sa fiarba alte 15 minute, se adauga orezul spalat si se lasa totul sa fiarba pana orezul este moale si pufos. Se asezoneaza cu sare dupa gust si amestec de ierburi cu marar. Se opreste focul, se lasa ciorba 2-3 minute sa se tempereze si se adaug incet amestecul de galbenusuri cu iaurt.

Sa va fi de bine!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de pitoance" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Placinta cu pui si legume

Postat de oanapl

Placinta cu pui si legume

Pregătești mai întâi aluatul. Cerni făina într-un castron, faci în mijloc o adâncitură în care pui oul bătut, sarea, untul topit, apa și drojdia....

Citeste continuarea

Dovlecei pane cu branza de vaci

Postat de sufletista

Dovlecei pane cu branza de vaci

Dovleceii ii curatam de coaja, taiem felii de cca 1cm grosime, ii saram pe ambele parti si asezam intr-o strecuratoare, lasam sa se scurga de apa cca 30 min - 1 ora, daca avem timp. Batem ouale...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.07.2018, 17:04
Tare buna trebuie sa fie!
la 13.07.2018, 17:05
Multumesc, Xana! Este prima oara cand am facut, dar ne-a placut maxim!
la 13.07.2018, 17:15
Bine ca ai explicat ce sunt pitoancele.Nu am mancat , as incerca.
la 13.07.2018, 17:17
Nu au egal ciupercile astea de padure, iar ciorba ta ma face sa poftesc rau )
la 13.07.2018, 17:18
Te cred pe cuvant pana gust!

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking