Ciorba de post cu ... afumatura si jumari de oua

Postat de Mutulica in Supe/Ciorbe
27 Mar 2016 | 5699 vizualizari
Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua

Mama bunicii din partea tatalui meu a fost o femeie foarte credincioasa si drept urmare bunica visa calendarul si obiceiurile religoase, dar nu avea nicio alta treaba cu credinta stramoseasca decat ca-i cunostea la perfectie toate dogmele.  Bunica mea a fost o femeie foarte primitoare. Ii  ospata din belsug pe toti ce-i care-i treceau pragul si avea o prietena  abonata la mancarea sa. Aceasta era femeie credincioasa, tinea toate posturile cu strictete si bunica mea nu se certa cu dansa  din motive privite ca fiind copilaresti si prin urmare, atunci  cand i se cerea mancare de post,  ii oferea o ciorba de legume si zarzavat. Numai ca bunica mea considera ciorba asta o zeama lunga fara niciun gust daca nu avea uneori niste afumatura si obligatoriu oua baute din belsug, cat sa stea drept polonicul in oala. Asa ca dadea la o parte afumatura si ouale batute servindu-i apoi ciorba fara niciun pic de remuscare. O astfel de ciorba vreau sa va prezint si eu, in speranta ca pacatele-mi vor fi iertate sau macar bine apreciate de catre cei care nu stiu sau nu pot sa tina post.

Ingrediente

  • Ceapa ( 1 bucata ),
  • Ardei gras ( 1 bucata ),
  • Morcovi ( unu’ si bun ),
  • Cartofi ( 2-3 bucati ),
  • Stevie ( o mana zdravana ),
  • Fasole pastai ( cat apuci cu mana ),
  • Leustean ( o legatura ),
  • Dovlecei ( 1 bucata ),
  • Suc de rosii ( 500 ml )
  • Bacon afumat ( 100 g ) – bunica folosea costita
  • Oua ( 3 bucati ),
  • Sare, Piper ( dupa gust )

Mod de preparare

Fie postul cat de greu,  baconul afumat ( pus la prajit pentru a insufleti un pic searbada ciorba de post) nu a facut rau la nimeni si poate ca a alungat dracii din mintea celor care au ajuns sa  viseze prohibitele mancaruri de dulce. Cand baconul devine usor crocant punem legumele taiate cum ne pricepem mai bine, adaugam apa ( 2-3 litri ) si  lasam la fiert.  Spre final adaugam si stevia spalata si tocata, dupa care punem sucul de rosii. Gustam si potrivim gustul cu ce avem la indemana  (sare si piper ). 

Oricat m-ar chinui remuscarile, odata ce m-am spurcat cu baconul afumat si prajit, nu-mi mai ramane nimic altceva de facut decat sa-mi alin teama de caznele ce ma pasc in oala cu smoala si pucioasa din Iad, domolind focul rusinii si al remuscarilor, cu trei oua batute si prajite in ulei, care se rup apoi in bucati mai mici si se pun la sfarsit in ciorba mea de post.

Dupa 2 minute oprim focul si presaram deasupra leustean tocat. 

A, era sa uit ceva ce va poate ajuta la digerarea acestei retete: bunica mea „ajusta” ciorba ca sa o faca de post doar pentru ca ura singuratatea. Prietena bunicii mele, abonata la cafeaua de dimineata (intr-o perioada cand nu se gasea si era foarte scumpa) si la mesele ei bogate, respecta dogmele religioase, dar in rest era aidoma majoritatii romanilor: scopul ii scuza mijloacele si eu cred ca Dumnezeu ii oferea „postul” ce i se potrivea... Voi chiar ati crezut ca era atat de proasta incat nu-si dadea seama ca ciorba bunicii avea un gust mult prea bogat ca sa fie de post? Dar stiti ce se spune: pacatul e al celui care ofera, nu al celui care zice mersi ca a mai scutit o masa.

In ceea ce o priveste pe bunica mea, a murit in Postul Pastelui (cel mai lung post al anului) datorita complicatiilor aparute dupa ce, diabetica fiind, a mancat (de pofta, nu postea) un castron mare cu salata de fasole boabe.  Murind in Postul Pastelui , s-a impartit pentru sufletul ei mancare de post timp de 40 de zile, bineinteles fara oua sau afumatura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de post cu ... afumatura si jumari de oua" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Ciorba de cartofi cu bucatele din carne de porc

Postat de panacris

Ciorba de cartofi cu bucatele din carne de porc

Zarzavaturile se curăță, se toacă cubulețe și se pun la călit cu ulei de măsline și apă, cca. 10 min. la foc mediu, neacoperit. Apoi se asezonează cu sare, piper și mirodenii, se...

Citeste continuarea

CIORBĂ DIN CARNE DE OAIE

Postat de panacris

CIORBĂ DIN CARNE DE OAIE

Carnea de oaie se fierbe în apă, puțin sărată, cca. 25 de minute, se spumează după nevoie. Între timp legumele se curăță, apoi se toacă mărunt. Legumele tocate se călesc cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.03.2016, 18:57
la 27.03.2016, 18:57
Pfoaaaaaaiiiii,asta da ciorba,pe gustul meu
la 27.03.2016, 18:58
) Asa, de post, Cris? ))))
la 27.03.2016, 18:58
O poveste tare haioasa, m-am amuzat! Cu siguranta e gustoasa tare "ciorba de post".
la 27.03.2016, 19:00
Mirela Eu stiu povestea de cand m-am maritat, ca venea soacra-mea cu ciorba cu oua batute si ne zicea ca ne-a facut ciorba de post ca a bunicii ))

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking