Ciorba de potroace a la Radu Anton Roman

Postat de Sylvia in Ciorbe
13 Ian 2015 | 50011 vizualizari
Ciorba de potroace a la Radu Anton Roman

"Potroaca inseamna saratura, nu altceva, o zeama reparatorie de dupa "chindiile" cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate in mod traditional veninul din betivi, mahmureala din nasi si untul din bucatari" - spunea marele maestru Radu Anton Roman in cartea sa, la reteta acestei ciorbe. Am facut-o de zeci de ori si de fiecare data ma minunez ce buna poate sa fie , cat de perfecta si simpla in arome ...o dovada clara ca fericirea, bucuriile si gusturile intense vin din lucrurile simple. Trebuie insa respectate cu sfintenie ingredientele fara de care ciorba nu va poate da aroma adevarata.

Ingrediente

  • 500 grame de bucati de zburatoare de casa, pot sa fie de la mai multe feluri de zburatoare ( eu am avut o gaina bio fermiera )
  • 400 grame de maruntaie ( fara care ciorba nu are gustul autentic) pipote inima, ficat )
  • 2 cepe
  • 400 grame :morcov, pastranac, telina
  • 2 linguri de orez
  • 20 boabe de piper
  • 200 ml smantana
  • 2 oua
  • leustean
  • un litru zeama de varza murata ( potroaca)
  • 4 l de apa

Mod de preparare

 

    Este o ciorba perfecta si completa , servita fierbinte cu o bucata zdravana de paine si ardei iute nu mai cere nici o completare....iar realizarea ei este extrem de simpla. 

   Se spala si se lasa la uscat bucatile de zburatoare si maruntaiele lor ( bucatile de carne se taie spunea maestrul Radu Anton Roman cat inghite un om cuminte o data :) ) . Zarzavaturile se toaca cat mai marunt.

 Intr-o oala se pun 4 l de apa cu o lingurita rasa de sare si se adauga carnea si maruntaiele. Se lasa sa clocoteasca bine si se aduna spuma , dupa ce am terminat aceasta operatiune se adauga zarzavaturile si piperul. 

  Dupa vreo ora de fiert molcolm se pune orezul bine spalat, 2 linguri este cantitatea perfecta chiar daca nu pare mult. Dupa ce a fiert orezul - 10-15 minute) se adauga zeama de varza murata ( potroaca) care sareaza, acreste si da adevarata aroma. 

  Se mai lasa la clocotit cateva minute, separat se bat galbenusurile cu smantana si cu ceva zeama din oala. Se ia oala de pe foc si se adauga smantana batuta si se presara dupa ce se mai racoreste putin leusteanul tocat marunt. Se lasa aromele sa se povesteasca putin si se serveste fierbinte , cu o paine adevarata si cu ardei iute pentru cei mai vrednici . 

  Va doresc pofta mare si spor la preparat bucate adevarate, va asigurca o sa va indragostiti de aceasta reteta ! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de potroace a la Radu Anton Roman" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Retete similare

Ciorba de naut cu afumatura

Postat de eumimi

Ciorba de naut cu afumatura

Mai intai lasam nautul peste noapte in apa, pentru ca fierbe foarte greu. Puteti folosi conservat si este semifiert. Dam nautul intr-un clocot, apoi schimbam apa. Adaugam ceapa taiata...

Citeste continuarea

Ciorba cu carne de porc

Postat de Jymy

Ciorba cu carne de porc

Se spala si se taie carnea in cuburi. Se pune la fiert (cu tot cu os) si se curata apa de spuma. Se toaca legumele si se adauga peste carne (cand aceasta din urma este bine fiarta). Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.01.2015, 11:36
arata fantastic si chiar mi-ai facut pofta
la 13.01.2015, 11:51
la 13.01.2015, 11:55
Minunat Simt si aroma de leustean
Se dau reluari la TV la toate prostioarele . Saptamana trecuta ma gandeam ca imi este dor de putin Radu Anton Roman
la 13.01.2015, 11:57
Maaare maestru si om , nu stiu cand se va mai naste asa Om cu drag de bucate, de traditii, de oameni si locuri din tara nostra, am un Enorm respect pentru Radu Anton Roman, este inegalabil
la 13.01.2015, 11:58
Uite ma ca pe site-ul asta mai sunt si oameni care gatesc , nu doar unul ca mine care bate campii.

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking