Carnea de pui se spală bine și se pune la fiert, cu apă rece. Mai întâi la foc iute, până ce începe să fiarbă, după care se reduce temperatura și se spumuiește, când este cazul.
Între timp, se curăță legumele și se pregătesc celelalte ingrediente.
Se stoarce o lămâie și se strecoară zeama. Cealaltă lămâie se taie rondele, pentru a decora farfuriile cu ciorbă, la servire.
Se spală orezul în câteva ape și se lasă în apă rece, la înmuiat.
Se taie mărunt ceapa și se călește, cu toate celelalte legume, răzuite pe răzătoarea fină, până se înmoaie. Legumele se călesc în ulei suficient și la foc mic, în oala în care se va face ciorba de pui a la grec.
Când carnea de pui a fiert, se strecoară supa printr-o strecurătoare prevăzută cu tifon și se lasă să se răcească. Între timp, se alege carnea de pe oase și se taie în bucăți mici.
Se toarnă o jumătate din cantitatea de supă peste legumele călite, se adaugă încă 1,5-2 litri de apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. Când legumele sunt aproape fierte se adaugă orezul și carnea fiartă, tăiată bucățele. Se lasă oala la fiert încă 5 minute, după care se oprește focul de la aragaz.
Între timp se pregătește "liezonul" (liaison). Se amestecă cele 5 gălbenușuri cu zeama de la o lămâie și se omogenizează compoziția.
Peste ciorba fierbinte se toarnă, pentru a o răci, cealaltă jumătate din cantitatea de supă (răcită). Se ia câte o lingură din această supă și se adaugă în "liezon", amestecând mereu pentru a aduce această compoziția la temperatura ciorbei. Când s-a subțiat mult "liezonul" și a ajuns la temperatura ciorbei, se toarnă "în fir subțire" în oala cu ciorbă, amestecându-se mereu.
Se condimentează ciorba cu sare și piper, după gust.
Se mai lasă oala pe aragaz, la foc foarte mic, până ce începe să fiarbă încet. Se oprește focul de la aragaz, se acoperă oala cu un capac și după 10-15 minute, se presară mărar tocat fin și ciorba poate fi servită, fierbinte și cu o felie de lămâie deasupra, în farfurie.
Cine vrea, poate adăuga smântână (sau iaurt) și poate servi ciorba cu ardei iuți.