Ciorba de pui a la grec (Avgolemono)

Postat de RODIMUR in Ciorbe
13 Iun 2018 | 4997 vizualizari
Ciorba de pui a la grec (Avgolemono)

Zilele trecute mi-am amintit de o ciorbiță acrișoară, consistentă și cu un gust minunat, pe care o făcea mămica, mai ales vara, când era tare cald. Ne oferea și smântână, iar noi ne miram, pentru că aveam impresia că deja pusese smântână în ciorbiță. Peste ani am aflat și rețeta, pe care o avea atât de la soacra ei, bucătăreasă, pe vremuri pe la casele boierești, dar și de la o cumnată de-a ei, grecoaică. Ciorba de pui a la grec (Avgolemono) este o supă grecească ce are la bază amestecul "ou-lămâie", fiert în supă de pasăre. De la aceste ingrediente îi vine și numele (avgo = ou, lemono = lămâi). De fapt, amestecul "ou-lămâie" se pare că a fost, la origine, la baza unui fel de mâncare evreiesc, din Peninsula Iberică. Pe vremuri, înainte de a fi expulzați din Peninsula Iberică, evreii spanioli făceau "agristada" cu: aguridă, rodie, sau portocale amare. Cu timpul, pentru că nu foloseau oțet, agentul de acidificare a devenit lămâia. Preparate similare, care au la bază amestecul "ou-lămâie" se mai găsesc, cu alte denumiri și în bucătăria italiană, iar în cea balcanică se folosește denumirea "avgolemono", preluată de la greci. În general se folosesc doar gălbenușurile, dar există și varianta folosirii ouălor întregi, cu albușurile bătute spumă. La noi au apărut diferite variante, care țin de specificul local, cu adaos de: smântână, tarhon, ardei iuți, sau usturoi... În realitate, ciorba de pui a la grec se face fără smântână și fără toate aceste ingrediente locale, pomenite mai sus. Iar condimentul final nu este pătrunjelul tocat, ci mărarul. Am preparat mai rar această ciorbiță, pentru că, la nevoie, aveam la îndemână borșul de putină, pe care-l umpleam singură în casă, în cazul în care simțeam nevoia să mâncăm ceva acrișor. În plus, ciorba de pui a la grec cere mai multă îndemânare și atenție...Dar acum am făcut-o din nou, așa cum se face ea cu adevărat (rețeta originală!) nu doar pentru că voiam să simt din nou, gustul bun de odinioară, ci și din dorința de diversitate...

Ingrediente

  • 900 grame carne de pui cu os (eu am pus 2 pulpe superioare și 4 bucăți de spate)
  • 3 morcovi (eu am pus 4, pentru că erau noi și mici)
  • 2 pătrunjei (eu am pus 3, noi și mici)
  • 1/4 țelină (eu am pus chiar mai puțin, pentru că țelina era foarte mare)
  • 1 ceapă (eu am pus două, mai mici)
  • 1 pahar de orez (100 grame)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 lămâi (una pentru zeamă, una pentru feliile de decor)
  • 1 legătură de mărar
  • 5 gălbenușuri
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Carnea de pui se spală bine și se pune la fiert, cu apă rece. Mai întâi la foc iute, până ce începe să fiarbă, după care se reduce temperatura și se spumuiește, când este cazul.

Între timp, se curăță legumele și se pregătesc celelalte ingrediente.

Se stoarce o lămâie și se strecoară zeama. Cealaltă lămâie se taie rondele, pentru a decora farfuriile cu ciorbă, la servire.

Se spală orezul în câteva ape și se lasă în apă rece, la înmuiat.

Se taie mărunt ceapa și se călește, cu toate celelalte legume, răzuite pe răzătoarea fină, până se înmoaie. Legumele se călesc în ulei suficient și la foc mic, în oala în care se va face ciorba de pui a la grec.

Când carnea de pui a fiert, se strecoară supa printr-o strecurătoare prevăzută cu tifon și se lasă să se răcească. Între timp, se alege carnea de pe oase și se taie în bucăți mici.

Se toarnă o jumătate din cantitatea de supă peste legumele călite, se adaugă încă 1,5-2 litri de apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. Când legumele sunt aproape fierte se adaugă orezul și carnea fiartă, tăiată bucățele. Se lasă oala la fiert încă 5 minute, după care se oprește focul de la aragaz.

Între timp se pregătește "liezonul" (liaison). Se amestecă cele 5 gălbenușuri cu zeama de la o lămâie și se omogenizează compoziția.

Peste ciorba fierbinte se toarnă, pentru a o răci, cealaltă jumătate din cantitatea de supă (răcită). Se ia câte o lingură din această supă și se adaugă în "liezon", amestecând mereu pentru a aduce această compoziția la temperatura ciorbei. Când s-a subțiat mult "liezonul" și a ajuns la temperatura ciorbei, se toarnă "în fir subțire" în oala cu ciorbă, amestecându-se mereu.

Se condimentează ciorba cu sare și piper, după gust.

Se mai lasă oala pe aragaz, la foc foarte mic, până ce începe să fiarbă încet. Se oprește focul de la aragaz, se acoperă oala cu un capac și după 10-15 minute, se presară mărar tocat fin și ciorba poate fi servită, fierbinte și cu o felie de lămâie deasupra, în farfurie.

Cine vrea, poate adăuga smântână (sau iaurt) și poate servi ciorba cu ardei iuți.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de pui a la grec (Avgolemono)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Retete similare

Bors de cartofi cu sfecla rosie si costita afumata

Postat de merisor67

Bors de cartofi cu sfecla rosie si costita afumata

Spălăm bine sfecla roșie și o punem la fiert în apă cât să fie acoperită. Porționăm costița, o spălăm bine în apă caldă și o punem la fiert în 2 l de apă....

Citeste continuarea

Ciorba cu aripioare de pui si taietei de casa

Postat de Dya

Ciorba cu aripioare de pui si taietei de casa

Fierbem aripioarele in 2 litri de apa (adunand spuma formata de fiecare data cand este necesar). Adaugam legumele tocate dupa plac si le fierbem impreuna cu aripioarele. Saram dupa gust,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.06.2018, 09:38
la 14.06.2018, 10:14
la 14.06.2018, 10:17
Mulțumesc frumos, Daniela!
la 14.06.2018, 10:38
la 14.06.2018, 11:30
Mulțumesc frumos, Mimi!

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking