Ciorba delicioasa de fasole cu ciolan afumat
Postat de merisor67 in Ciorbe 1 Dec 2015 | 30876 vizualizari
Fasolea cu ciolan afumat era o mancare de cazarma, reteta originala fiind inventata de bucatarii din armata, soldatii preferand-o si considerand-o cea mai buna mancare de la popota.
Pe vremuri, strabunii nostri foloseau pentru prepararea fasolei, putina slanina afumata, sau nu, nicidecum ciolan.
De aproximativ 11 ani fasolea cu ciolan afumat a devenit mancare traditionala de 1 decembrie, datorita celor de la PRO TV.
Acestia, serband 5 ani de emisie, au lansat un concurs „Cea mai gustoasă și arătoasă fasole cu ciolan la purtător”, iar pe tot parcursul zilei au emis insotiti de o pancarta pe care scria "Marea ciolaniada".
Astfel toți bucătarii pricepuți au fost invitati sa se intreaca in a prepara cea mai buna fasole cu ciolan afumat.
Ideea a fost preluata rapid de unele primarii din tara, care sarbatoresc 1 decembrie, oferind gratis cate o portie de fasole cu ciolan afumat, tuturor trecatorilor prin zona unde se desfasoara "ciolaniada".
Fasolea cu ciolan afumat se poate prepara fie sub forma de ciorba fie scazuta , sub forma de iahnie .
Inapoi la reteta
|