Ciorba taraneasca, cu carne de porc

Postat de vasimur in Ciorbe
9 Dec 2019 | 22637 vizualizari
Ciorba taraneasca, cu carne de porc

Există multe variante de ciorbă țărănească, în funcție de zona geografică și de sezon, variind în principal legumele folosite. Din ciorbă nu vor lipsi: ceapa, rădăcinoasele, sucul de roșii (sau roșii proaspete),ardeiul gras (sau capia), eventual prazul, mazărea și/sau fasoleaverde păstăi și bineînțeles carnea de porc. Mie îmi place să pun aproape orice legume am la dispoziție, acestea conferind ciorbei nu numai un aspect foarte plăcut ci și un gust excelent. Ciorba poate fi acrită cu borș, zeamă de varză (moare), zeamă de lămâie sau doar cu suc de roșii. Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 5 l cu ciorbă. Pentru Ciorba taraneasca, cu carne de porc ai nevoie de urmatoarele ingrediente: pulpa de porc, morcovi, ceapa, usturoi, rosii, cartofi. 

Ingrediente

  • Ingrediente Ciorba taraneasca, cu carne de porc
  • 650-700 g pulpă de porc (sau cotlet)
  • 2-3 rădăcini de morcov
  • 1-2 rădăcini de patrunjel
  • 1 bucată mică de țelină (opțional)
  • 1-2 cepe mai mari
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 ardei capia (sau ardei gras roșu/galben/verde)
  • 1-2 roșii proaspete (opțional)
  • 200-250 ml suc de roșii
  • cca 500 ml zeamă de varză (borș sau suc de la o lămâie)
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce sau iute, după gust (opțional)
  • 2-3 cartofi mai mari
  • 3-4 linguri de ulei (pentru sotat legumele)
  • 1 legătură de pătrunjel verde tocat (pentru servit)

Mod de preparare

Cum se prepara Ciorba taraneasca, cu carne de porc

Pregătirea cărniiNe vom ocupa mai întâi de carne deoarece fierbe mai greu decât legumele și va trebui să fiarbă cam o jumătate de oră. Într-o oală mai mare (eu am folosit una de 5l) punem la fiert 3-4 l de apă. Spălăm bine carnea, o tăiem cubulețe nu prea mari și o punem la fiert. Periodic îndepărtăm spuma care se formează. În timp ce fierbe carnea, ne vom ocupa de pregătirea și sotarea legumelor.

Pregătirea legumelor. Curățăm cartofii, ceapa, usturoiul, morcovul, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile și le tăiem cubulețe nu prea mari. De asemenea spălăm și ardeiul capia și-l tăiem fideluțe. Ceapa o tocăm mărunt, rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare iar cartofii îi tăiem cubulețe nu prea mari.

Sotarea legumelor. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Călim mai întâi ceapa, apoi adăugăm legumele (mai puțin cartofii!), pe rând și le călim împreună, la foc iute, cam 5 minute. Amestecăm mereu ca să nu se ardă! Sotarea legumeleor le intensifică aromele iar morcovul dă o culoare deosebită ciorbei!

Observație: Mare atenție să nu ardeți legumele deoarece devin amare!

Pregătirea ciorbei. Când carnea este aproape fiartă, adăugăm în oală și legumele sotate și lăsăm să fiarbă cam 15-20 minute. Ca să nu se sfarme, cartofii îi adăugăm la sfârșit și mai lăsăm la fiert cam 15-20 de minute. Gustăm între timp ca să vedem dacă legumele sunt bine fierte. La final adăugăm sucul de roșii și moarea (la nevoie mai putem completa cu apă!) și mai dăm un clocot, cam 5 minute. Când este gata oprim focul și asezonăm cu condimente (sare, piper, boia), după gust. Pentru un plus de savoare, usturoiul pisat îl adăugăm chiar la sfârșit și punem capacul!

Eu am servit ciorba cu pătrunjel verde tocat mărunt, ardei iute și smântână.

Iti recomandam si reteta de Ciorba taraneasca de iunie, Ciorba de pastai fasole galbena, sau poti incerca si reteta de Ciorba de ciolan afumat

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba taraneasca, cu carne de porc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba taraneasca de porc

Postat de mirela0911

Ciorba taraneasca de porc

Se spala carnea, se opareste pentru cateva secunde in apa clocotita dupa care se scurge bine de apa si se taie in bucatele mici. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Se pune la calit...

Citeste continuarea

Ciorba taraneasca de porc II

Postat de mihaelar63

Ciorba taraneasca de porc II

Am pus la fiert boabele de fasole in apa sarata impreuna cu frunze de telina. Cand fasolea a fost aproape fiarta am adugat si mazarea verde. Curatati  legumele si le spalati....

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.12.2019, 14:42
Excelentă!
la 09.12.2019, 15:10
Adauga comentariu...
la 09.12.2019, 15:52
la 09.12.2019, 16:15
la 09.12.2019, 16:37
Bun bun

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking