Reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci

Postat de vasimur in Mancaruri de post
21 Iun 2018 | 33983 vizualizari
Reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci

Tot din rezerva pentru iarnă, avută în congelator, m-am hotărât să fac o ciulama de nicoreți! Mai exact, o reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci Nicoretele este o specie de ciuperci comestibile cunoscută  în popor ca buretele lui Sfântu’ Gheorghe sau burete de mai, deoarece apare timpuriu, după data de 23 aprilie (Sfântul Gheorghe), până în luna iunie. Ciulamaua de ciuperci de pădure: hribi, ghebe sau bureți este delicioasă! Dar la fel de gustoasă este și din ciuperci champignons sau pleurotus, care se găsesc pe piață, tot timpul anului.

Ingrediente

Ingrediente pentru Reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci

  • 1 kg ciuperci - nicoreți
  • 1-2 cepe medii
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de făină
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de pătrunjel verde tocat
  • sare după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust

Mod de preparare

Cum se prepara Reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci

Curățăm și spălăm bine ceapa, după care o tocăm mărunt (eu am folosit un choper de legume). În uleiul încins, călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, cca 3-4 min, fără să o rumenim.

Deoarece ciupercile folosite de mine erau congelate, le-am pus într-o sită ca între timp să se dezghețe și să se scurgă apa. Dacă folosim ciuperci proaspete, le curățăm de pieliță (ciupercile champignons), le spălăm bine cu apă și le punem la scurs, într-o sită.

Tăiem ciupercile fideluță (julien) sau cubulețe mai mari sau mai mici, după preferință, inclusiv codițele. Dacă bureții nu sunt prea mari, putem să-i lăsăm întregi.

Punem ciupercile peste ceapă, amestecăm bine și lăsăm să se călească împreună, în suc propriu, la foc mic, cca 10-15 minute, acoperite cu un capac. La nevoie putem adăuga și puțină apă dar nu multă deoarece ciupercile mai lasă și ele apă la gătit! După ce s-au călit și ciupercile, eu am transferat din tigaie într-o oală mai încăpătoare.

Între timp punem făina într-o cană, turnăm treptat apă și amestecăm până ce îngroșeala devine ca o smântână mai subțire (eu am folosit un mixer). Turnăm „îngroșeala” peste ciuperci, amestecăm bine și lăsăm să fiarbă pînă ce sosul se îngroașă, nu mai mult de 5 min. La nevoie, se mai poate subţia cu apă. Se oprește focul, se condimentează cu sare, piper și boia de ardei, după gust! Tot acuma se pune usturoiul pisat și pătrunjel verde tocat mărunt și se amestecă!

Servim ciulamaua de ciuperci, cu mămăliguță caldă.

Poftă bună!

Pentru perioada postului va recomandam si aceasta reteta de Tocanita de ciuperci sau o reteta simpla si apreciata de toata lumea de Ciuperci umplute

Incanta-i pe cei dragi si cu aceasta reteta de Sarmale de post cu ciuperci

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciuuuuu!!!

4 pere

citeste mai mult

Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciuuuuu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Naut frecat cu ciuperci in sos de rosii

Postat de rocsi_1612

Naut frecat cu ciuperci in sos de rosii

Curatam ceapa, o tocam marunt. Nautul il scurgem de zeama, dar nu toata. Ciupercile le scurgem de zeama si le spalam. Intr-o tigaie incingem 3 linguri de ulei, punem jumatate din ceapa...

Citeste continuarea

Trio de humus reteta

Postat de Ksenya

Trio de humus reteta

  Humus reteta   Re ț eta de bază pentru pregătirea trio-ul este Humusul clasic. Se amestecă năutul fiert cu uleiul de masline, tahina, sucul de lamaie, că ț eii de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.06.2018, 11:37
Gustoasă!
la 22.06.2018, 11:42
la 22.06.2018, 11:47
la 22.06.2018, 13:07
Mulțumesc, dragi prieteni!
la 22.06.2018, 14:31
delicios

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking