Ingrediente
- Pentru clatite:
- 350 ml lapte dulce
- 1 praf de sare
- 1 lingura zahar brut
- 1 ou
- 200 gr faina
- 1 lingurita drojdie uscata
- ulei sau unt pentru prajit clatitele
- Pentru umplutura:
- 450gr spanac congelat(frunze)
- 250 gr branza cremoasa de vaci
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura unt
- 3 catei de usturoi
- sare si piper proaspat macinat dupa gust
- 200 gr branza cu mucegai alb
- Pentru sos:
- 1 lingura unt
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura rasa faina
- 150 ml lapte
- 100 ml smantana pentru frisca
- 1 praf de sare
- 1 praf de nucsoara proaspat rasa
- Pentru decor: chivas
Mod de preparare
Pentru clatite: intr-un castron punem oul, sarea, zaharul si laptele. Amestecam bine compozitia cu un tel tip para. Faina o amestecam cu drojdia si o adaugam la ingredientele umede. Amestecam energic sa se desfaca faina si sa nu existe cocoloase. Adauagati sau nu faina in functie de cum doriti sa fie consistenta aluatului/clatitei, adica mai groasa sau mai subtire. Eu am optat pentru clatite subtiri. Lasati aluatul sa se odihneasca 15-20 minute. Daca aluatul intre timp s-a mai ingrosat mai adaugati lapte. Intr-o tigaie antiaderenta puneti putin ulei, un strop, lasati sa se inginga tigaia si adaugati un polonic de aluat. Invartiti tigaia sa se distribuie uniform aluatul si coaceti pe fiecare parte aproximativ 2 minute. Procedati la fel cu restul aluatului...
Pentru umplutura: lasati spanacul sa se dezghete intr-o strecuratoare. Puneti la incins intr-o tigaie uleiul si untul si adaugati usturoiul tocat marunt. lasati pe foc cateva secunde, cat sa prinda aroma, sa nu se caleasca. Adaugati spanacul scurs de apa si lasati sa se caleasca 10 minute. Adaugati sare si piper proaspat rasnit dupa gust, precum si branza desfacuta in bucatele. Amestecati si lasati pe foc pana branza s-a incorporat perfect cu spanacul. Lasati sa se raceasca compozitia.
Pentru sos: punem la incins untul si uleiul intr-o craticioara antiaderenta sau cu fund dublu. Adaugam faina, amestecam cu un tel tip para pana faina s-a desfacut si lasam la calit 2 minute. Adaugam laptele cald treptat, amestecam mereu cu telul, adaugam si smantana lichida si lasam sa fiarba pana sosul capata consistentra dorita. Adaugam sare si nucsoara proaspat rasa.
Pentru asamblare: ungem o tava cu putin unt. Luam o clatita, adaugam 2 linguri umplutura si o felie de branza cu mucegai alb. Infasuram clatita cu umplutura inauntru. Asezam clatitele umplute in tava insa cu unt, peste clatite punem sosul. Dam tava la cuptorul incins pentru 20-25 minute, pana sau rumenit usor deasupra. Presaram ceapa chivas taiata fin deasupra si servim clatitele calde. Sa va fie de folos!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Clatite cu spanac si branza" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
|