Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, ca pentru un pireu de cartofi, după care se pun cu apă și 1 praf de sare la fiert, la foc iute.
Când sunt fierți, se scurg de apă, se pasează, se adaugă cele două linguri de ulei și 1 praf de sare, după care se lasă la răcorit.
Între timp se pregătesc prunele. Se spală, se scot sâmburii și în locul lor se pune zahăr. Eu am pus în fiecare prună, zahăr cubic (câte o jumătate de cubuleț).
Când cartofii s-au răcit se adaugă ouăle (eu am pus 3 ouă) și făina. Se frâmăntă un aluat moale și lipicios și așa trebuie să rămână.
Se ia câte o lingură încărcată din aluat, se trece prin făină, se formează o bilă care se aplatizează. În centru se va pune pruna pregătită și apoi se adună aluatul de jur împrejur și se formează o biluță. Se pune biluța pe planșetă și se repetă operațiunea, până ce se termină aluatul.
Se pun 2 litri de apă cu 1/2 lingură de sare la fiert, într-o oală mai mare. Când apa fierbe, se pun cnedlele una câte una la fiert, cu ajutorul unei spumiere, dar numai atâtea cât pot sta, pe fundul vasului, fără să se lipească una de alta.
Când cnedlele sunt fierte se ridică la suprafață. Se mai lasă la fiert încă un clocot, după care se scot cu spumiera pe un platou.
Se pot decora tăvălindu-le calde prin pesmet rumenit cu câteva linguri de ulei, sau presărate cu zahăr tos (sau miere) și pudră de scorțișoară. Cnedlele se pot, de asemenea, presăra cu zahăr și cu nucă răzuită. Eu am mai folosit și gem de caise.