Cnedle

Postat de RODIMUR in Dulciuri
5 Oct 2017 | 7596 vizualizari
Cnedle

În Bucovina, găluștele cu prune se numesc "cnedle" (unii le numesc "cnele") și așa le știu și eu de când eram copil. Denumirea vine din Balcani, unde se fac astfel de găluște, pe care ei le numesc "knedle". (https://www.youtube.com/watch?v=VQyZHtuwDNs) Pe internet sunt zeci de rețete de cnedle (eu așa sunt obișnuită să le numesc!), dar eu am urmat rețeta de la mămica mea. Cnedlele se pot prepara și iarna, când nu mai sunt prune. Atunci se pot umple cu magiun, sau cu alt tip de gem, bine legat. Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 19 cnedle. Cam mari, pentru că, oricât am ales, prunele nu sunt mici. Poate ar fi trebuit să folosesc numai câte o jumătate de prună, dar nu m-am îndurat să mă abat de la rețetă, mai ales că n-am mai făcut cnedle de mulți ani...

Ingrediente

  • 600 grame cartofi albi
  • 2-3 ouă
  • 1 praf de sare
  • 200 grame de făină albă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • prune
  • făină pentru modelat cnedlele
  • 1/2 lingură de sare
  • zahăr
  • scorțișoară
  • pesmet
  • ulei

Mod de preparare

Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, ca pentru un pireu de cartofi, după care se pun cu apă și 1 praf de sare la fiert, la foc iute.

Când sunt fierți, se scurg de apă, se pasează, se adaugă cele două linguri de ulei și 1 praf de sare, după care se lasă la răcorit.

Între timp se pregătesc prunele. Se spală, se scot sâmburii și în locul lor se pune zahăr. Eu am pus în fiecare prună, zahăr cubic (câte o jumătate de cubuleț).

Când cartofii s-au răcit se adaugă ouăle (eu am pus 3 ouă) și făina. Se frâmăntă un aluat moale și lipicios și așa trebuie să rămână.

Se ia câte o lingură încărcată din aluat, se trece prin făină, se formează o bilă care se aplatizează. În centru se va pune pruna pregătită și apoi se adună aluatul de jur împrejur și se formează o biluță. Se pune biluța pe planșetă și se repetă operațiunea, până ce se termină aluatul.

Se pun 2 litri de apă cu 1/2 lingură de sare la fiert, într-o oală mai mare. Când apa fierbe, se pun cnedlele una câte una la fiert, cu ajutorul unei spumiere, dar numai atâtea cât pot sta, pe fundul vasului, fără să se lipească una de alta.

Când cnedlele sunt fierte se ridică la suprafață. Se mai lasă la fiert încă un clocot, după care se scot cu spumiera pe un platou.

Se pot decora tăvălindu-le calde prin pesmet rumenit cu câteva linguri de ulei, sau presărate cu zahăr tos (sau miere) și pudră de scorțișoară. Cnedlele se pot, de asemenea, presăra cu zahăr și cu nucă răzuită. Eu am mai folosit și gem de caise.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cnedle" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Fursecuri cu nuca, fulgi de ovaz si fructe confiate, fara zahar

Postat de rocsi_1612

Fursecuri cu nuca, fulgi de ovaz si fructe confiate, fara zahar

Untul, sa nu fie prea rece, il mixam impreuna cu oul si indulcitorul pulbere. Adaugam iaurtul, praful de sare si vanilia. Miezul de nuca il tocam grosier, fructele confiate le taiem cubulete....

Citeste continuarea

Galuste cu prune

Postat de Pungasa_Rogue

Galuste cu prune

Cartofii curatati de coaja si taiati cubulete se pun la fiert in apa cu o lingurita de sare. Cand apa incepe sa clocoteasca se adauga si batonul de scortisoara.  Pesmetul se prajeste in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.10.2017, 21:36
Pofta mare pe mine acum)
la 05.10.2017, 21:39
Multe denumiri mai au galustile astea..de gomboti auzisem, dar de cnedle nu...
la 05.10.2017, 21:41
In Germania galustele au denumirea de Knödel,in unele zone se zice asa mai cu dialect cam Cnedle )
la 05.10.2017, 21:44
Clementina, e o denumire din Bucovina... Mama mea făcea cnedle după rețeta bunicii paterne, care era austriacă la origini. Neamurile ei veniseră odată cu Imperiul austro-ungar. De altfel Cris ne dă aici un exemplu viu...
la 05.10.2017, 21:45
Așa este, Cris, ai mare dreptate! De aceea am dat și link-ul de pe youtube...

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking