Se pune făina albă cernută într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură se pune drojdia sfărâmată, sarea, zahărul și ouăle. Se amestecă ingredientele din mijlocul făinii și se adaugă lapte cald, puțin cîte puțin, până ce se dizolvă complet zahărul și drojdia.
Se încorporează toată făina, adăugând laptele cald, puțin câte puțin, după care se adaugă treptat și uleiul, până ce compoziția este omogenă, iar aluatul devine nelipicios și elastic.
Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, la loc călduros și ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin (adăugându-se făină) până ce se eliberează aerul care l-a umflat.
Se împarte aluatul în 5 bucăți similare și se lasă o bucată cât o minge de tenis, din care se va face trandafirul și frunzele.
Din fiecare bucată se formează un sul lung și uniform. Pentru împletire, se lipesc cele 5 suluri și se grupează 3 în partea stângă și 2 în partea dreaptă. Se ia din partea stângă sulul lateral de aluat și se trece peste celelalte două, din grupul său, în partea interioară dreapta. Din partea dreaptă se ia sulul lateral și se trece la fel peste sulurile din grupul său, în partea interioară a grupului din stânga. Operațiunea de împletire se face larg, nu strâns, pentru a permite aluatului să crească și se repetă până ce se împletesc sulurile toate, în întregime.
Se prind capetele împletiturii și se pune în forma de copt, de jur-împrejur. Capetele împletiturii se unesc cu grijă, pentru a da un aspect frumos colacului.
Din aluatul rămas se întinde o foaie mică, subțire din care se decupează rondele, care se suprapun, în șir, cam câte 1 cm, se rulează și se formează, astfel, un trandafiraș. Trandafirașul se pune, de regulă acolo unde există o imperfecțiune, sau unde s-au lipit capetele împletiturii.
Pentru frunze se decupează dintr-o foaie subțire de aluat, niște paralelipipede, crestate pe ambele părți. Când se pune frunza pe colac, se ascunde capătul ei sub floare și se întinde, ca să ia o formă frumoasă.
Se lasă colacul să mai crească puțin, se unge cu ou și se dă la cuptor. După ce a mai crescut puțin în cuptor, se scoate colacul afară, se unge din nou cu ou și se presară cu mac, după care se dă la cuptor unde se lasă până ce se rumenește frumos.
Poate fi folosit la sfințire în noaptea de Înviere, la diferite ritualuri, acasă, sau la biserică, sau poate fi mâncat ca atare, pentru că este tare bun și aspectuos.