Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...

Postat de RODIMUR in Piine
6 Apr 2018 | 5771 vizualizari
Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...

Ieri am împlinit 1 an de bucătăraș și ar fi trebuit să fac un tort, dacă țin cont de regula generală și de așteptările unor colegi. Dar cum nu am timp acum pentru tort, deoarece mă pregătesc pentru Paști (și cum nici păștile nu sunt gata încă) m-am hotărât să fac, în cinstea acestui eveniment, un colac, pentru dus la sfințit la biserică, în noaptea de Înviere, sau pentru a fi mâncat, în mod obișnuit, acasă. Adevărul este că mă pasionează de câtva timp împletiturile din aluat și acum a fost un prilej minunat să pun în aplicare cunoștințele achiziționate. Am ales să fac un colac de 600 grame, împletit în 5, decorat cu trandafiri și frunzulițe și presărat cu mac. Pentru că rezultatul a fost pe măsura așteptărilor (colacul este bun, gustos și frumos!) voi mai face și alți colaci, dar mai mari.

Ingrediente

  • 600 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 225 ml lapte cald
  • 2 ouă
  • 3 lingurițe de zahăr tos fin
  • 40 ml ulei de floarea soarelui
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 ou (pentru uns)
  • 2-3 lingurițe de mac (pentru decor)

Mod de preparare

Se pune făina albă cernută într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură se pune drojdia sfărâmată, sarea, zahărul și ouăle. Se amestecă ingredientele din mijlocul făinii și se adaugă lapte cald, puțin cîte puțin, până ce se dizolvă complet zahărul și drojdia.

Se încorporează toată făina, adăugând laptele cald, puțin câte puțin, după care se adaugă treptat și uleiul, până ce compoziția este omogenă, iar aluatul devine nelipicios și elastic.

Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, la loc călduros și ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin (adăugându-se făină) până ce se eliberează aerul care l-a umflat.

Se împarte aluatul în 5 bucăți similare și se lasă o bucată cât o minge de tenis, din care se va face trandafirul și frunzele.

Din fiecare bucată se formează un sul lung și uniform. Pentru împletire, se lipesc cele 5 suluri și se grupează 3 în partea stângă și 2 în partea dreaptă. Se ia din partea stângă sulul lateral de aluat și se trece peste celelalte două, din grupul său, în partea interioară dreapta. Din partea dreaptă se ia sulul lateral și se trece la fel peste sulurile din grupul său, în partea interioară a grupului din stânga. Operațiunea de împletire se face larg, nu strâns, pentru a permite aluatului să crească și se repetă până ce se împletesc sulurile toate, în întregime.

Se prind capetele împletiturii și se pune în forma de copt, de jur-împrejur. Capetele împletiturii se unesc cu grijă, pentru a da un aspect frumos colacului.

Din aluatul rămas se întinde o foaie mică, subțire din care se decupează rondele, care se suprapun, în șir, cam câte 1 cm, se rulează și se formează, astfel, un trandafiraș. Trandafirașul se pune, de regulă acolo unde există o imperfecțiune, sau unde s-au lipit capetele împletiturii.

Pentru frunze se decupează dintr-o foaie subțire de aluat, niște paralelipipede, crestate pe ambele părți. Când se pune frunza pe colac, se ascunde capătul ei sub floare și se întinde, ca să ia o formă frumoasă.

Se lasă colacul să mai crească puțin, se unge cu ou și se dă la cuptor. După ce a mai crescut puțin în cuptor, se scoate colacul afară, se unge din nou cu ou și se presară cu mac, după care se dă la cuptor unde se lasă până ce se rumenește frumos.

Poate fi folosit la sfințire în noaptea de Înviere, la diferite ritualuri, acasă, sau la biserică, sau poate fi mâncat ca atare, pentru că este tare bun și aspectuos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș..." nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine impletita cu mac

Postat de xana

Paine impletita cu mac

Dizolvam drojdia in 3-4 linguri de lapre caldut, adaudam o lingura rasa din cantitatea de faina si amestecam. Lasam acoperit pana incepe a face spuma, cca 10 minute. Faina o punem intr-un...

Citeste continuarea

Paine impletita in trei corzi

Postat de RODIMUR

Paine impletita in trei corzi

Făina cernută se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.04.2018, 03:26
Felicitari ,Rodica Felicitari pentru colac si pentru anul alaturi de Bucatarasi !!! La multi ani !!!!
la 06.04.2018, 05:01
la 06.04.2018, 07:31
Felicitari! Foarte reusite si frumos explicate toate preparatele tale,Rodica!
la 06.04.2018, 08:09
Îți mulțumesc frumos, Mihaela dragă!
la 06.04.2018, 08:10
Mulțumesc frumos, Claudia, pentru felicitări și pentru apreciere!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking