Coliva

Postat de rocsi_1612 in Scoala de gatit Bucataras
2 Mar 2021 | 1953 vizualizari
Coliva

Coliva este elementul cel mai important, principal as spune, cand vine vorba de pomenirea celor decedati. Stiu ca sunt zone unde nu se face, insa la noi in Moldova, nu lipseste de la praznice si alte pomeniri. Nu place tuturor, pe unii ii sperie chiar, dar necesitatea te invata. Mie imi place coliva, mai ales sa fie pregatita in casa, cu multa nuca, nu prea dulce si aromata! Fiecare are o reteta proprie, am auzit zilele acestea ca cineva pune chiar si orez, dar noi o pregatim in acest mod si mereu ne iese foarte buna. De cate ori facem, toata lumea vrea sa le dam cat mai multa! 

Ingrediente

  • 1 kg arpacas (eu folosesc mereu Boromir)
  • 3,5 litri apa
  • 600 gr zahar
  • 400-500 gr miez de nuca
  • 1 lingurita rasa sare
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • nuca de cocos
  • bombonele pentru decorat
  • ciocolata

Mod de preparare

Rasturnati arpacasul pe masa si il alegeti, in caz ca mai are neghina. Il puneti intr-un bol si il spalati in 5-6 ape. Dupa ce l-ati spalat, turnati apa calda peste el, il lasati la inmuiat o ora. Il scurgeti bine, il transferati intr-o oala de tuci. Turnati apa si presarati sarea. Amestecati si bagati coliva in cuptor. Daca o fierbeti pe aragaz, o invartiti mai des, sa nu se prinda de fundul oalei. O amestecati de maxim 3-4 ori, cu o paleta de lemn. Cand apa este scazuta bine, scoateti si gustati sa vedeti cat este de fiarta. Noua ne place sa ramana bobul putin intreg, dar sa fie fiert. Cu 10-15 minute inainte de a inchide flacara cuptorului, puneti zaharul si amestecati bine. Dupa inca 5 minute mai amestecati o data. Inchideti focul la cuptor, scoateti oala cu coliva. O lasati cam 15 minute la racorit, o acoperiti cu folie alimentara si o lasati sa se raceasca complet, de preferat la loc rece. Miezul de nuca il macinati. Cand coliva este rece, adaugati nuca macinata, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si de rom. Esenta de rom nu puneti foarte multa, pentru ca da un gust amar. Acum incepeti si amestecati cat mai bine, sa se patrunda toate aromele. Puneti pe un platou, ii dati forma rotunda (sau patrata, sau in paharele). Deasupra presarati nuca de cocos si bombonele. Faceti cruce din cacao, ciocolata. Modelul voi il alegeti. Sper sa va fie de folos reteta! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Coliva" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Retete similare

Coliva de grau

Postat de RODIMUR

Coliva de grau

Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în...

Citeste continuarea

Cum se face coliva

Postat de oanapl

Cum se face coliva

Cum se face coliva. Speli arpacasul in mai multe ape, pana cand apa ramane curata. Pui arpacasul la fiert, intr-o oala mai mare si il fierbi cel putin o ora, poate si mai mult (cand a fiert,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.03.2021, 19:16
Vai nu pot sa iti descriu ce pofta imi faci eu ador coliva si cand am fost in tara am cerut
la 02.03.2021, 19:40
Daca ai fi mai aproape Adele...Nu ai nici un magazin romanesc sa iei o punga de arpacas sa iti faci? Nu se face greu!
la 02.03.2021, 20:20
Sunt magazine cu siguranta ar fii cazul sa incerc o sa ma inspir la reteta ta
la 02.03.2021, 21:20
la 02.03.2021, 22:04
Și mie îmi place, deși nu am făcut niciodată.

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking