Coliva de grau

Postat de RODIMUR in Dulciuri
3 Mar 2018 | 8804 vizualizari

Este Postul Mare al Paștelui și credincioșii duc la biserici colive de grâu, pentru pomenirea celor adormiți întru Domnul, din neamurile lor.  Mai întâi să precizăm faptul că există perioade din an când nu se fac colive de grâu și atunci se duc la biserică platouri cu fructe, cozonac, sau chec (pe care ei le numesc tot "colive" de fructe, de cozonac...) probabil pentru că acestea sunt ridicate de preot de pe masă, în timpul oficierii slujbei. De aceea am specificat faptul că este vorba de o "colivă de grâu". Majoritatea gospodinelor fac colive din grâu decorticat (arpacaș) pentru că acesta fierbe mai ușor și mai bine. Și eu am făcut la fel... Pentru mulți, dacă nu este chiar o necunoscută, coliva de grâu pare ceva foarte greu de preparat, dar nu este așa. Iată de ce am scris această rețetă, spre inspirația celor care s-ar încumeta să o prepare. Referitor la originea colivei, prima dată, ea a fost hrană pentru credincioși. În Imperiul Roman, pentru că Împăratul Iulian Apostatul (361-363) a dat ordin să se stropească toate proviziile din piețe cu sângele jertfit idolilor, în semn de dispreț față de credincioși, aceștia au fost sfătuiți de către Arhiepiscopul Eudoxie al Constantinopolului (înștiințat în vis de către Sfântul Teodor) să nu cumpere aceste produse și să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci, prima zi de sâmbătă a Postului Mare a fost închinată Sfântului Teodor, iar coliva a devenit un simbol al credinței în nemurire și înviere și s-a preparat și oferit întru pomenirea morților.  Coliva de grâu este de rigoare la înmormântări și parastase, iar în Postul Mare al Paștelui se face și se prezintă la biserică, măcar o dată. În ceea ce privește decorarea colivei, fiecare este liber să o facă după cum dorește. Dacă se face în post, ea trebuie să conțină numai ingrediente specifice acestuia (spre exemplu, jeleurile nu sunt de post, pentru că au albuș de ou, iar făina de biscuiți are atât lapte, cât și ouă). Se poate decora cu: făină de biscuiți, pesmet, cacao, zahăr pudră, nucă de cocos, bomboane, fructe, nuci... Când nu este post, decorul mai poate fi constituit din ciocolată și jeleuri. Din ingredientele de mai jos am făcut o colivă rotundă, într-un platou cu un diametru de 24 cm. Colivele pot avea orice formă (rotundă, ovală, dreptunghiulară, sau pătrată). Am exclus din timpul de pregătire, perioada în care grâul decorticat (arpacașul) a stat la înmuiat.

Inapoi la reteta

Comentarii (22)

la 04.03.2018, 11:12
Eu recunosc ca imi place coliva, dar in special facuta de mine si de o matusa. Am mai mancam din alte parti, dar era lipsita de gust si arome si nu mi-a placut. Noi mai fierbem cateodata in post, doar pentru ca sa o mancam!
la 04.03.2018, 18:40
In zona noastra nu se face, dar am mancat si ne-a placut tare mult. Eu as face asa ceva dar pentru a manca noi, acasa! Iar introducerea este de nota 10!
la 04.03.2018, 19:20
Mulțumesc frumos, Mirela! Într-adevăr este foarte bună, iar ca să mâncăm mai des, dacă ne place, putem face grâu fiert... Voi posta în curând și această rețetă, deși nu diferă prea mult ...
la 04.03.2018, 23:08
Și mie îmi place coliva foarte mult, iar cea pregătită de tine e fix pe gustul meu. Din păcate, am mâncat recent la înmormântarea bunicii soțului meu.
la 05.03.2018, 08:57
Oana, îmi pare rău pentru bunica ta, Dumnezeu s-o ierte, dar știi că așa se procedează în asemenea momente...! Mâncăm coliva în amintirea celor plecați dintre noi...
la 11.03.2018, 21:26
Respectand reteta Dvs de Coliva, am facut ieri, pentru brunch-ul de azi, "grau fiert". Nu ne-am imaginat ca poate fi atat de delicios!... eu am facut mari eforturi sa nu-l decimez inainte de a-l servi, familia a lins cupele in care l-am servit (ca desert), desi eram deja toti "plini ochi"! Cu ocazia asta ne-am amintit ca in perioada in care am stat in Malta, am avut o menajera din Creta, care facea un preparat asemanator, anume grau fiert + miere, susan prajit (sau migdale prajite tocate marunt), stafide si scortisoara; ea spunea ca este una din retetele "Cretei antice", iar in retetarul mamei figureaza ca "Itrias"; il facea in cantitate mai mare si il mancam la micul dejun cu lapte rece, pe post de "cereale". Multumim ptr reteta si idee!
la 11.03.2018, 21:51
Mă bucur foarte mult că ați făcut și ați apreciat grâul fiert. Într-adevăr este foarte bun. N-am mai făcut de mult, dar voi face, cât de curând. Cred că la originea rețetei din Creta antică este tot îndemnul adresat de episcopul Eudoxie creștinilor, de a mânca grâu fiert cu miere, ca să nu cumpere din piețe produsele agricole batjocorite la ordinele împăratului roman. Vă mulțumesc frumos pentru aprecieri!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking