Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în mai multe ape (tradiția spune că este necesară spălarea lui în 9 ape) după care se lasă peste noapte la înmuiat, cu apă suficientă, care să-l acopere, până a doua zi.
Între timp se pregătesc nucile. Se aleg, se rumenesc în cuptor (cu grijă, ca să nu se ardă și să devină amare) după care se taie mărunt.
A doua zi, se aruncă apa în care s-a înmuiat grâul și se adaugă altă apă rece, cât să-l acopere și depășească cu aproximativ 2-2,5 cm. Se pune grâul decorticat cu apa și sarea (într-un vas încăpător, emailat) la fiert, pe un foc iute, până ce începe să fiarbă.
Când grâul începe să fiarbă, se spumuiește și se dă vasul la cuptor, la foc mediu, ca o siguranță că nu se va prinde ușor de fundul vasului.
Când grâul începe să se umfle ("să înflorească") și apa din vas mai scade, se adaugă zahărul și se lasă în continuare la cuptor, amestecând din când în când, până ce se leagă compoziția.
Când grâul este legat, se scoate vasul din cuptor și se lasă la răcit. Se amestecă din când în când, ca să nu se formeze crustă deasupra.
Când grâul s-a răcit complet se adaugă mirodeniile: nuca mărunțită, stafidele, coaja răzuită de lămâie (portocală), esențele de rom și vanilie. Se amestecă bine pentru omogenizare, după care se pune pe un platou și se dă forma dorită. Se netezește bine cu un cuțit cu lama lată și apoi se decorează, după cum dorește fiecare.
Eu nu las decorarea colivei pentru ziua de sâmbătă, pentru că aceasta poate lua mult timp, grâul se poate întări mult, iar la biserică se merge de la prima oră. În afară de aceasta, coliva are un gust mai bun dacă mirodeniile sunt lăsate câteva ore în compoziție.
Eu nu folosesc nici pesmet, nici făină de biscuiți la decor, pentru că mi se pare că acestea diminuează gustul bun al colivei și îi dau o tentă leșioasă. De asemenea, evit la decorare, zahărul pudră, care se umezește, dacă nu s-a scăzut suficient grâul. Deși am șablon pentru cruce și inscripții de rigoare, eu folosesc doar bombonele, fructe, jeleuri și ciocolată pentru decor (în funcție de perioada din an când fac coliva). Nu folosesc cacao pentru că mi se pare amară, mai ales că se presară pudră de cacao, în stare crudă.
Coliva se pune într-un platou cu capac și se dă la frigider până ce se duce la biserică.