Coliva de grau

Postat de RODIMUR in Dulciuri
3 Mar 2018 | 8832 vizualizari
Coliva de grau

Este Postul Mare al Paștelui și credincioșii duc la biserici colive de grâu, pentru pomenirea celor adormiți întru Domnul, din neamurile lor.  Mai întâi să precizăm faptul că există perioade din an când nu se fac colive de grâu și atunci se duc la biserică platouri cu fructe, cozonac, sau chec (pe care ei le numesc tot "colive" de fructe, de cozonac...) probabil pentru că acestea sunt ridicate de preot de pe masă, în timpul oficierii slujbei. De aceea am specificat faptul că este vorba de o "colivă de grâu". Majoritatea gospodinelor fac colive din grâu decorticat (arpacaș) pentru că acesta fierbe mai ușor și mai bine. Și eu am făcut la fel... Pentru mulți, dacă nu este chiar o necunoscută, coliva de grâu pare ceva foarte greu de preparat, dar nu este așa. Iată de ce am scris această rețetă, spre inspirația celor care s-ar încumeta să o prepare. Referitor la originea colivei, prima dată, ea a fost hrană pentru credincioși. În Imperiul Roman, pentru că Împăratul Iulian Apostatul (361-363) a dat ordin să se stropească toate proviziile din piețe cu sângele jertfit idolilor, în semn de dispreț față de credincioși, aceștia au fost sfătuiți de către Arhiepiscopul Eudoxie al Constantinopolului (înștiințat în vis de către Sfântul Teodor) să nu cumpere aceste produse și să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci, prima zi de sâmbătă a Postului Mare a fost închinată Sfântului Teodor, iar coliva a devenit un simbol al credinței în nemurire și înviere și s-a preparat și oferit întru pomenirea morților.  Coliva de grâu este de rigoare la înmormântări și parastase, iar în Postul Mare al Paștelui se face și se prezintă la biserică, măcar o dată. În ceea ce privește decorarea colivei, fiecare este liber să o facă după cum dorește. Dacă se face în post, ea trebuie să conțină numai ingrediente specifice acestuia (spre exemplu, jeleurile nu sunt de post, pentru că au albuș de ou, iar făina de biscuiți are atât lapte, cât și ouă). Se poate decora cu: făină de biscuiți, pesmet, cacao, zahăr pudră, nucă de cocos, bomboane, fructe, nuci... Când nu este post, decorul mai poate fi constituit din ciocolată și jeleuri. Din ingredientele de mai jos am făcut o colivă rotundă, într-un platou cu un diametru de 24 cm. Colivele pot avea orice formă (rotundă, ovală, dreptunghiulară, sau pătrată). Am exclus din timpul de pregătire, perioada în care grâul decorticat (arpacașul) a stat la înmuiat.

Ingrediente

  • 500 grame de grâu decorticat (arpacaș)
  • 250-300 grame de zahăr tos
  • 200-250 grame de nuci
  • 1/2 linguriță de sare
  • 100 grame de stafide
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • coaja răzuită de la 1/2 portocală (facultativ)
  • 1 sticluță de esență de rom
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • Pentru decor:
  • nucă de cocos
  • bombonele
  • 2-3 mandarine

Mod de preparare

Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în mai multe ape (tradiția spune că este necesară spălarea lui în 9 ape) după care se lasă peste noapte la înmuiat, cu apă suficientă, care să-l acopere, până a doua zi.

Între timp se pregătesc nucile. Se aleg, se rumenesc în cuptor (cu grijă, ca să nu se ardă și să devină amare) după care se taie mărunt.

A doua zi, se aruncă apa în care s-a înmuiat grâul și se adaugă altă apă rece, cât să-l acopere  și depășească cu aproximativ 2-2,5 cm. Se pune grâul decorticat cu apa și sarea (într-un vas încăpător, emailat) la fiert, pe un foc iute, până ce începe să fiarbă. 

Când grâul începe să fiarbă, se spumuiește și se dă vasul la cuptor, la foc mediu, ca o siguranță că nu se va prinde ușor de fundul vasului.

Când grâul începe să se umfle ("să înflorească") și apa din vas mai scade, se adaugă zahărul și se lasă în continuare la cuptor, amestecând din când în când, până ce se leagă compoziția.

Când grâul este legat, se scoate vasul din cuptor și se lasă la răcit. Se amestecă din când în când, ca să nu se formeze crustă deasupra.

Când grâul s-a răcit complet se adaugă mirodeniile: nuca mărunțită, stafidele, coaja răzuită de lămâie (portocală), esențele de rom și vanilie. Se amestecă bine pentru omogenizare, după care se pune pe un platou și se dă forma dorită. Se netezește bine cu un cuțit cu lama lată și apoi se decorează, după cum dorește fiecare.

Eu nu las decorarea colivei pentru ziua de sâmbătă, pentru că aceasta poate lua mult timp, grâul se poate întări mult, iar la biserică se merge de la prima oră. În afară de aceasta, coliva are un gust mai bun dacă mirodeniile sunt lăsate câteva ore în compoziție.

Eu nu folosesc nici pesmet, nici făină de biscuiți la decor, pentru că mi se pare că acestea diminuează gustul bun al colivei și îi dau o tentă leșioasă. De asemenea, evit la decorare, zahărul pudră, care se umezește, dacă nu s-a scăzut suficient grâul. Deși am șablon pentru cruce și inscripții de rigoare, eu folosesc doar bombonele, fructe, jeleuri și ciocolată pentru decor (în funcție de perioada din an când fac coliva). Nu folosesc cacao pentru că mi se pare amară, mai ales că se presară pudră de cacao, în stare crudă.

Coliva se pune într-un platou cu capac și se dă la frigider până ce se duce la biserică.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Coliva de grau" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cum se face coliva

Postat de oanapl

Cum se face coliva

Cum se face coliva. Speli arpacasul in mai multe ape, pana cand apa ramane curata. Pui arpacasul la fiert, intr-o oala mai mare si il fierbi cel putin o ora, poate si mai mult (cand a fiert,...

Citeste continuarea

Tort Oltenesc - Cum se face coliva

Postat de amalia01

Tort Oltenesc - Cum se face coliva

Cum se face coliva. Speli arpacasul in 2-3 ape si il pui la fiert intr-o oala suficient de mare, impreuna cu cei 3 l de apa, sarea si zaharul. Il lasi sa fiarba la foc mic, timp de 45 de minute,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.03.2018, 14:05
Fiind catolica la noi nu se face,dar am gustat la un parastas si mi-a placut
la 03.03.2018, 14:09
Da, Lau, e foarte bună și place multora...Mulțumesc!
la 03.03.2018, 14:17
Si mie imi place mult!
la 03.03.2018, 14:52
Interesant,nu am mai auzit!
la 03.03.2018, 14:56
Si mie imi place!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking